Moskva: Protest britanskoj ambasadorki zbog optužbi za trovanje Skripalja

Rusija je uputila snažan protest britanskoj ambasadorki u Moskvi Lori Bristou smatrajući da su neosnovane optužbe Londona da je Rusija umešana u trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, s britanskom ambasadorkom razgovarao je prvi zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Vladimir Titov, koji je potez britanskih zvaničnika nazvao "otvorenom provokacijom", prenosi Tas.

"Rusija nije umešana u incident u Solsberiju od 4. marta. Istaknuto je da Moskva neće odgovoriti na ultimatum Londona dok Velika Britanija ne dostavi Rusiji uzorke supstance na koje se britanski istražitelji pozivaju, a Velika Britanija ne počne da se ponaša u skladu sa Konvencijom o hemijskom oružju, koja predviđa zajedničke istrage. Mi smo spremni da pokrenemo jednu", rekao je Titov.

Kako se navodi u saopštenju, izjave Londona neće imati smisla osim ako se ne ponude uzorci supstance o kojoj se govori.

"Pod ovim okolnostima verujemo da je incident samo još jedan beskrupulozni pokušaj britanskih vlasti da diskredituju Rusiju, a pretnje sankcijama neće ostati bez odgovora", navodi se u saopštenju.

Zvaničnici i javnost nemaju dilemu – slučaj je pokušaj da se diskredituje Rusija.

"Predsednički izbori su u nedelju, približava se Svetsko prvenstvo u fudbalu. Zbog čega bi Putin prljao svoju kuću u ovom trenutku", pita istoričar Martin Mekauli.

Da tragovi jasno vode do Rusije misle zvaničnici Evropske unije i Amerike. Jedino Kina smatra da Tereza Mej nije pružila jasne dokaze. Britanski šef diplomatije Boris Džonson zahvalan je prijateljima i partnerima.

"Dali smo Rusiji rok do ponoći. Ako to ne budu uradili, britanska vlada izaći će sa odgovorom koji će biti snažan. Ohrabren sam podrškom koju smo dobili", naglasio je Džonson.

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da Rusija mora da pruži "brze odgovore na legitimna pitanja koja je postavila britanska vlada" u vezi sa trovanjem Skripalja i njegove ćerke.  

Britanska premijerka Tereza Mej optužila je u ponedeljak Rusiju da stoji iza napada nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Engleskoj pre 10 dana.

Ukoliko se dokaže da Moskva stoji iza napada na Skripalja, Britanija će to smatrati "nezakonitom upotrebom sile" Rusije na teritoriji Britanije, rekla je ona i naglasila da je Britanija spremna da preduzme jače mere protiv Rusije.

Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) nađeni su u besvesnom stanju pre 10 dana na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici, a u kritičnom stanju je i policajac koji se našao na licu mesta kada su oni pronađeni.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 14. mar 2018, 08:52) - anonymous [neregistrovani]

realno

Napasti nekoga tako specificnim gasom koji ima samo ruska vojska , isto je kao i baciti svoju licnu kartu pored zrtve.Rusi nisu bas toliko naivini. A opet ako gas ima samo ruska vojska, otkud onda formula Englezima?Na osnovu cega znaju da je to bas taj gas? Puno ima nelogicnih pitanja i puno nedorecenosti.

(utorak, 13. mar 2018, 23:21) - Petar [neregistrovani]

Englezi

Ne bi trebali odbaciti mogucnost da su Britanci sami organizovali ubistvo kako bi optuzili Rusiju i uticali na ruske izbore. Oni su svakako spremni na tako nesto.

(utorak, 13. mar 2018, 21:04) - anonymous [neregistrovani]

Napad

Da budemo realni, i ja bih u ovom slucaju uzeo Rusiju kao prve osumnjicene, ali ipak trebaju valjda malo konkretniji dokazi.

(utorak, 13. mar 2018, 14:24) - anonymous Lala [neregistrovani]

"Ukoliko se dokaže "

Još nije ništa dokazano osim da je Rusija napadnuta "drvljem i kamenjem " i bez dokaza .