Mejova optužuje Rusiju za trovanje Skripalja; Moskva odgovara: Cirkus

Premijerka Tereza Mej saopštila je pred Britanskim parlamentom da je za trovanje nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije "vrlo verovatno" odgovorna Rusija. Optužbe Londona portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je kao "cirkus u Britanskom parlamentu".

Ukoliko se pokaže da Moskva stoji iza napada na Skripalja, Britanija će to smatrati "nezakonitom upotrebom sile" Rusije na teritoriji Britanije, javlja Rojters.

Premijerka Tereza Mej naglasila je da je Britanija spremna da preduzme jače mere protiv Rusije i navela da je Skripalj otrovan vojnim nervnim agensom koji se proizvodi u Rusiji.

Ruski ambasador u Britaniji pozvan je na razgovor.

"Postoje dva uverljiva objašnjenja za to što se dogodilo u Solsberiju 4. marta. Ili je reč o direktnom delovanju ruske države protiv naše zemlje ili je ruska vlada izgubila kontrolu nad svojim potencijalno katastrofalno štetnim nervnim agensom i dozvolila da on padne u ruke treće strane. Ovog popodneva, šef diplomatije pozvao je ruskog ambasadora u Ministarstvo spoljnih poslova i zahtevao od njega da objasni o kojoj od dve mogućnosti je reč", navela je Tereza Mej pred poslanicima.

U međuvremenu, rastu pritisci, kako Spoljnopolitičkog komiteta Britanskog parlamenta, tako i spoljnopolitičkih savetnika premijerke Mej, da Vlada preduzme oštru akciju.

U samom Solsberiju građani su kako besni, tako i uplašeni. Besni su na vlasti, jer im je trebalo oko nedelju dana da izdaju zdravstveno upozorenje i saopšte građanima, koji se se te nedelje kada je porodica Skripalj otrovana, nalazili u blizini, da je neophodno da dekontaminišu svu odeću i predmete, koje su na sebi tada imali.

"Trebalo bi da im bude prioritet da inofrmišu lokalno stanovništvo i osiguraju našu bezbednost", smatra Tim Bredli, građevinski radnik iz Solsberija.

Zaharova: Cirkus u Britanskom parlamentu

U prvom reagovanju Moskve, tvrdnje britanske premijerke odbačene su kao politički motivisane i zasnovane na provokaciji.

"To je cirkus u Britanskom parlamentu. Zaključak je jasan, radi se o još jednoj medijskoj političkoj kampanji zasnovanoj na provokacijama", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi Rojters.

Zaharova je, takođe, pozvala London da objavi rezultate istrage o smrti Aleksandra Litvinjenka i Borisa Berezovskog, ali i drugih "koji su umrli pod misterioznim okolnostima na britanskom tlu".

"Pre izmišljanja novih priča, neka nam neko u Ujedinjenom Kraljevstvu kaže kako su se završile prethodne bajke – one o Litvinjenku, Berezovskom, Perepiličnjiju i mnogim drugim koji su umrli pod misterioznim okolnostima na britanskom tlu", rekla je Zaharova. 

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi Britanija trebalo da ustanovi šta se desilo Skripalju, pre nego što optuži Rusiju.

Postavlja se pitanje šta Britanija može da preduzme protiv Rusije manje od nedelju dana pred predsedničke izbore u toj zemlji.

Prva mogućnost je da se proteraju ruske diplomate kao što je to bio slučaj posle trovanja Aleksandra Litvinjenka 2006. godine.  

Druga mogućnost je uvođenje jednostranih sankcija za koje verovatno neće dobiti podršku Evropske unije. Treća je donošenje novog zakona kojim bi mnogo preciznije gađala sankcijama one ličnosti za koje smatra da su umešane u ovu najnoviju špijunsku aferu.

U međuvremenu, analitičari odnose Moskve i Londona opisuju ne kao hladni rat, nego hladni nemir, javlja dopisnica RTS-a iz Londona.

Skripalja i njegovu ćerku pronašli su doktor i sestra, koji su bili u prolazu, u nesvesnom stanju nedaleko od tržnog centra u Solsberiju 4. marta.

Oboje su i dalje u stabilnom, ali kritičnom stanju.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара