Mejova optužuje Rusiju za trovanje Skripalja; Moskva odgovara: Cirkus

Premijerka Tereza Mej saopštila je pred Britanskim parlamentom da je za trovanje nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije "vrlo verovatno" odgovorna Rusija. Optužbe Londona portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je kao "cirkus u Britanskom parlamentu".

Ukoliko se pokaže da Moskva stoji iza napada na Skripalja, Britanija će to smatrati "nezakonitom upotrebom sile" Rusije na teritoriji Britanije, javlja Rojters.

Premijerka Tereza Mej naglasila je da je Britanija spremna da preduzme jače mere protiv Rusije i navela da je Skripalj otrovan vojnim nervnim agensom koji se proizvodi u Rusiji.

Ruski ambasador u Britaniji pozvan je na razgovor.

"Postoje dva uverljiva objašnjenja za to što se dogodilo u Solsberiju 4. marta. Ili je reč o direktnom delovanju ruske države protiv naše zemlje ili je ruska vlada izgubila kontrolu nad svojim potencijalno katastrofalno štetnim nervnim agensom i dozvolila da on padne u ruke treće strane. Ovog popodneva, šef diplomatije pozvao je ruskog ambasadora u Ministarstvo spoljnih poslova i zahtevao od njega da objasni o kojoj od dve mogućnosti je reč", navela je Tereza Mej pred poslanicima.

U međuvremenu, rastu pritisci, kako Spoljnopolitičkog komiteta Britanskog parlamenta, tako i spoljnopolitičkih savetnika premijerke Mej, da Vlada preduzme oštru akciju.

U samom Solsberiju građani su kako besni, tako i uplašeni. Besni su na vlasti, jer im je trebalo oko nedelju dana da izdaju zdravstveno upozorenje i saopšte građanima, koji se se te nedelje kada je porodica Skripalj otrovana, nalazili u blizini, da je neophodno da dekontaminišu svu odeću i predmete, koje su na sebi tada imali.

"Trebalo bi da im bude prioritet da inofrmišu lokalno stanovništvo i osiguraju našu bezbednost", smatra Tim Bredli, građevinski radnik iz Solsberija.

Zaharova: Cirkus u Britanskom parlamentu

U prvom reagovanju Moskve, tvrdnje britanske premijerke odbačene su kao politički motivisane i zasnovane na provokaciji.

"To je cirkus u Britanskom parlamentu. Zaključak je jasan, radi se o još jednoj medijskoj političkoj kampanji zasnovanoj na provokacijama", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi Rojters.

Zaharova je, takođe, pozvala London da objavi rezultate istrage o smrti Aleksandra Litvinjenka i Borisa Berezovskog, ali i drugih "koji su umrli pod misterioznim okolnostima na britanskom tlu".

"Pre izmišljanja novih priča, neka nam neko u Ujedinjenom Kraljevstvu kaže kako su se završile prethodne bajke – one o Litvinjenku, Berezovskom, Perepiličnjiju i mnogim drugim koji su umrli pod misterioznim okolnostima na britanskom tlu", rekla je Zaharova. 

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi Britanija trebalo da ustanovi šta se desilo Skripalju, pre nego što optuži Rusiju.

Postavlja se pitanje šta Britanija može da preduzme protiv Rusije manje od nedelju dana pred predsedničke izbore u toj zemlji.

Prva mogućnost je da se proteraju ruske diplomate kao što je to bio slučaj posle trovanja Aleksandra Litvinjenka 2006. godine.  

Druga mogućnost je uvođenje jednostranih sankcija za koje verovatno neće dobiti podršku Evropske unije. Treća je donošenje novog zakona kojim bi mnogo preciznije gađala sankcijama one ličnosti za koje smatra da su umešane u ovu najnoviju špijunsku aferu.

U međuvremenu, analitičari odnose Moskve i Londona opisuju ne kao hladni rat, nego hladni nemir, javlja dopisnica RTS-a iz Londona.

Skripalja i njegovu ćerku pronašli su doktor i sestra, koji su bili u prolazu, u nesvesnom stanju nedaleko od tržnog centra u Solsberiju 4. marta.

Oboje su i dalje u stabilnom, ali kritičnom stanju.

broj komentara 16 pošalji komentar
(utorak, 13. mar 2018, 10:33) - anonymous [neregistrovani]

A radi čega se uzbunjuju Englezi

Ruski gradjanin,ruski špijun,izdao rusku domovinu i profesiju i ruski otrov.

(utorak, 13. mar 2018, 10:32) - anonymous [neregistrovani]

Politički diletantizam

Sve što se poslednjih godina čuje iz Amerike i Britanije je "prepostavlja se", "verovatno je", "postoji mogućnost"... i nikada, ama baš nikada, ni jedan jedini argument ili dokaz. 

(utorak, 13. mar 2018, 09:52) - Jovan [neregistrovani]

SLO

Koja sucajnost, da su parkom prolazili doktor i sestra i pruzili PP.Svi ostali koji su jeli u restauraciji,gde je ovo dvoje nesrecnika otrovano,su zivi i zdravi.Ta prica mi lici na onu iz polovine osamdesetih,kada su bili protesti na Kosovu,kada su Srbi bili optuzeni, da su upotrebili neki plin koji deluje,samo na Albance.Ko jos danas veruje toj Engleskoj propagandi(Irak,Libija,Sirija.....).

(utorak, 13. mar 2018, 09:17) - anonymous [neregistrovani]

Kakva drskost

Unapred (unazad skoro dve godine) britanci i amerikanci spremaju rusiji tezak udarac. Poceli su sa dopingom atleticara (tamo gde su rusi nepobedivi na sportskim terenima) a sada i bojkotom fudbalskog prvestva. Oni zestoko napadaju, a rusija samo:"mi nismo krivi, ovo je po pravdi, ovo je istina..."
Taj govor USA i UK ne poznaju, i dokle ce rusija da im upravlja, a oni drsko teraju po svom. Neka im odbrusi, oni joj nesmeju drugo sem medijskih napada i sankcija. A ako rusiju sankcijama i pogadjaju, onda je rusija nesposobna da nezavisno zivi i neka im se preda. Zasto je sankcije toliko pogadjaju kad ima sve. Kako ne ume da se organizuje pa da joj sve funcionise nezavisno od zapada ( prvenstveno mislim na privredu)

(utorak, 13. mar 2018, 09:05) - anonymous [neregistrovani]

arsini

Vec prva recenica sve kaze: "Уколико се покаже да Москва стоји иза напада на Скрипаља, Британија ће то сматрати 'незаконитом употребом силе' Русије на територији Британије". Valjda bi trebalo da stoji: "Ukoliko se pokaze da Bilo Ko stoji iza napada na Skripalja, Britanija ce to smatrati 'nezakonitom upotrebom sile' Nekoga na teritoriji Britanije". Sad nam je svima jasno i zasto je namerno izbegnut onaj pridev: Velika. Ne zove se Britanija nego Velika Britanija. A,i da li je stvarno velika,....?

(utorak, 13. mar 2018, 07:28) - anonymous [neregistrovani]

Kredibilitet!

Odavno bivsa Velika Britanija prestala je de bude kredibilna. A za to postoji istorija, poput Iraka, nase zemlje itd. Politicki sta god da se dogadja oni ce to okrenuti naopako.

(utorak, 13. mar 2018, 06:23) - anonymous [neregistrovani]

Rusofili

Ako nije Rusija, ko drugi je otrovao ruskog izdajnika i njegovu kćerku? I ja volim Ruse, saveznici su, ali ko drugi? Rado ću poslušati argumentovan komentar.

(utorak, 13. mar 2018, 02:39) - aco [neregistrovani]

Da su

htjeli ubili bi ga u Rusiji a ne posle izdrzane kazne zatvora pustili.

(utorak, 13. mar 2018, 01:29) - Dva i dva [neregistrovani]

Namestaljka

Meni ovo lici na klasicnu namestaljku.
Obicno je krivac onaj ko najvise dobija zlocinom, a u ovom slucaju, to Rusija nikako ne moze biti.
Ako ga Rusi nisu ubili kada je bio opasan po Rusiju, zasto bi ga ubili sada kadaje bezopasan i u vreme najvece medijske hajke zapadnih medija protiv Rusije ?

(utorak, 13. mar 2018, 00:42) - радован [neregistrovani]

зоран@

Наравно да се јављамо кад су оптужбе смешне и свака следећа буде још смешнија. Сваком нормаланом човеку је јасно шта запад смера. Слава моћној Русији, слава Србији.