Katalonci na ulicama Barselone, traže formiranje regionalne vlade

Više hiljada Katalonaca okupilo se u Barseloni tražeći od regionalnog parlamenta da formira vladu koja će nastaviti secesionističke težnje Katalonije. Predsednik katalonskog parlamenta Rodžer Torent odložio je do daljeg sednicu najavljenu za sutra na kojoj je Žordi Sančes trebalo da bude izabran za predsednika regionalne vlade.

Marš je organizovala vodeća proindependistička grupa Katalonska nacionalna skupština pod sloganom "Republika sada!", prenosi AP.

"Danas smo izašli na ulice kao građani da tražimo da republika za koju smo glasali u oktobru nastavi napred", rekao je organizator skupa Agusti Alkobero.

Katalonski lideri bezuspešno su proglasili nezavisnost od Španije u oktobru kršeći španski ustav. Posle izbora u decembru koje je raspisao Madrid, separatističke stranke zadržale su tesnu većinu u katalonskom parlamentu, ali ne uspevaju da formiraju vladu.

Ankete pokazuju da su Katalonci podeljeni po pitanju nezavisnosti. 

Ranije danas predsednik katalonskog parlamenta Rodžer Torent odložio je do daljeg sednicu najavljenu za ponedeljak na kojoj je Žordi Sančes trebalo da bude izabran za predsednika regionalne vlade.

Torent je doneo odluku nakon što je u petak španski istražni sudija odbio da pusti iz pritvora 53-godišnjeg Sančesa, optuženog za pobunu protiv Španije, neposlušnost i učestvovanje u organizovanju referenduma suprotnog ustavu. 

Hina navodi da se time nastavlja politička neizvesnost u pokrajini kojom nakon proglašenja nezavisnosti direktno upravlja vlada u Madridu.

Sančesova politička platforma Zajedno za Kataloniju obratila se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, pa dok se sud ne izjasni, neće biti sednice u katalonskom parlamentu oko izbora novog predsednika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво