Putin: Krim nikad više neće biti u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Krim ni pod kakvim okolnostima neće biti vraćen Ukrajini. Istakao je da bi raketi ispaljenoj s američke podmornice kod obala Norveške bilo potrebno 15 minuta da stigne do Moskve.

U odgovoru na pitanje da li bi se ikada mogle steći okolnosti pod kojima bi Krim bio vraćen Ukrajini, Putin je naveo: "O čemu pričate? Takve okolnosti ne postoje i nikada neće postojati", prenosi Tas.

To pitanje je postavljeno u intervjuu za film Andreja Kondrašova "Putin", koji je objavljen na društvenim mrežama.

Putin je rekao da Rusija vidi Arktik kao region koji je važan za njenu bezbednost, navodeći da bi raketi ispaljenoj s američke podmornice kod obala Norveške bilo potrebno 15 minuta da stigne do Moskve.

"Mi ne pretimo nikome, ali koristeći prednosti koje imamo, u ovom konkretnom slučaju, koristeći prednost u teritoriji, obezbedićemo sigurnost Rusiji i njenom narodu. Imajući to u vidu, arktički region izuzetno je važan za Rusiju", naveo je Putin.

Tvrdi da Rusija ima najmoćniju nuklearnu flotu i dodaje da su američke podmornice koje nose rakete u borbenoj pripravnosti kod obala Norveške.

"Vreme doleta do Moskve je 15 minuta", kazao je Putin.

"Nismo nikome prepustili teritorije na Arktiku"

Pomenuo je i da je posetio ostrva Zemlje Franje Josifa gde su, prema rečima Putina, do nedavno vodiči govorili stranim turistima da su ta područja "nekada pripadala Sovjetskom Savezu".

"To znači da su nas zanemarivali, iako mi te teritorije nikome nismo prepustili", poručio je Putin.

Ukazao je na bogata nalazišta sirovina na Arktiku.

"Mi se svi sećamo da je Lomonosov rekao da će bogatstvo Rusije rasti zahvaljujući Sibiru. Sada sa sigurnošću možemo da kažemo da će bogatstvo Rusije rasti i zahvaljujući Arktiku. Čini sve da tamo ima svega", rekao je Putin.

Navodi se da je predsednik Rusije istovremeno naglasio važnost zaštite prirode.

"Ekologija Arktika je veoma krhka i potrebno je mnogo pažnje. Infrastrukture bi tamo trebalo da budu ekološki prihvatljive", zaključio je Putin.

Putin naredio obaranje aviona pred Igre u Sočiju

Ruski predsednik je izjavio da je 2014. godine naredio da bude oboren putnički avion za koji je stigao izveštaj da nosi bombu koju će baciti na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Ruski predsednik je Kondrašovu rekao da je 7. februara primio poziv od bezbednosnih službenika odgovornih za Olimpijske igre u Sočiju, malo pre ceremonije otvaranja, prenosi Rojters.

"Rečeno mi je: Avion na putu iz Ukrajine ka Istanbulu je pod opsadom, otmičari zahtevaju da slete u Soči", rekao je Putin u dokumentarcu.

Piloti turske avio-kompanije "Pegazus" na avionu tipa "boing 737-800" koji je leteo iz Karkiva u Istanbul, prijavili su da jedan od putnika ima bombu i da avion mora da promeni kurs ka Sočiju, rekao je Kondrašov u filmu.

U avionu je, kako je rekao, bilo 110 putnika, dok je na stadionu gde je ceremonija otvaranja trebalo da započne bilo 40.000 ljudi, prenosi britanska agencija.

Putin je rekao da je tražio savet od bezbednosnih zvaničnika, koji su mu rekli da je, prema vanrednim procedurama, u sličnim situacijama predviđeno obaranje aviona.

"Rekao sam im: Ponašajte se u skladu sa planom", rekao je Putin i dodao da je neposredno nakon toga stigao na stadion sa zvaničnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Nekoliko minuta posle toga, Putin je, kako se navodi, primio još jedan telefonski poziv u kojem je obavešten da je to bila lažna uzbuna, da je putnik bio pijan i da avion nastavlja da leti ka Turskoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je potvrdio da su tačni navodi izneti u dokumentarcu.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво