Lavrov: Upozorenje Londona je propaganda i nije ozbiljno

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov navodi da je upozorenje Velike Britanije o odmazdi ako se dokaže da Rusija stoji iza trovanja dvostrukog špijuna Sergeja Skripalj propaganda.

Sergej Lavrov je, obraćajući se novinarima u sedištu Afričke unije u Adis Abebi, istakao da ruski zvaničnici nisu dobili nijedan dokaz o tome šta se dogodilo Sergeju Skripalju i njegovoj ćerki Juliji, prenela je agencija Rojters.

Skripalj, bivši ruski špijun koji sada živi u Britaniji, i njegova ćerka su u kritičnom stanju u bolnici jer su bili izloženi nervnom agensu u britanskom gradiću Solsberiju.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je u četvrtak da će njena vlada odgovoriti adekvatno ako se dokaže da Moskva stoji iza napada na Skripalja.

"Ono što vidimo samo su novinski izveštaji...koji kažu ako je to učinila Rusija, onda će odgovor biti takav da će Rusija da zapamti za sva vremena. To nije ozbiljno. To je propaganda i nastojanje da se povećaju napetosti", istakao je Lavrov.

Skripalj (66) i njegova ćerka Julija (33) nađeni su u besvesnom stanju u nedelju na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici, u kritičnom stanju, a u bolnicu je prebačen i neimenovani policajac koji se našao na listu mesta kada su oni pronađeni.

Britanska policija saopštila je da je 21 osoba tražila pomoć u bolnici zbog izloženosti nervnom agensu korišćenom u napadu na Skripalja i njegovu ćerku.

Samo tri osobe su i dalje hospitalizovane zbog izloženosti nervnom agensu.

Skripalj je bivši pukovnik ruske vojno-obaveštajne službe koji je 2006. osuđen u Rusiji po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obaveštajne službe MI6.

Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. oslobođen u okviru razmene špijuna sa SAD, nakon čega se sklonio u Britaniju.

Ruska bezbednosna služba (FSB) tvrdila je da je on počeo da radi za britanske tajne službe dok je 1990-ih služio u vojsci i da im je prenosio informacije klasifikovane kao državne tajne.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво