Konvoj isporučio pomoć u Istočnoj Guti

Konvoj humanitarne pomoći, koji je nedelju dana čekao ispred istočne Gute, prešao je liniju fronta i ušao u tu enklavu koja je pod kontrolom pobunjeničkih snaga, saopštio je Međunarodni crveni krst u Siriji.

Humanitarni konvoj koji je stigao u Istočnu Gutu u Siriji istovario je svu donetu pomoć u Dumi, glavnom gradu te oblasti pod kontrolom opozicije i vratio se natrag na teritoriju koju drži sirijska vlada, rečeno je Rojtersu u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta u Siriji.

Navodi se da je u konvoju, koji pomoć nije uspevao da isporuči od ponedeljka, kada je zbog borbi u tom području obustavljena isporuka, bilo 13 kamiona sa hranom.

Rojters navodi da je konvoj sada na kontrolnom punktu El Vafidin na teritoriji pod kontrolom sirijske vlade.

Kamioni su na prelazu Vafiden čekali celu nedelju i čekali da isporuče vreće sa brašnom i hranu.

Tokom noći nije bilo vazdušnih udara na istočnu Gutu, što je prvi put od kako je sirijska vlada tamo započela ofanzivu pre 10 dana.

Međutim, sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su avioni napali grad Duma u istočnoj Guti samo što su humanitarne agencije se pripremile da isporuče hranu tom gradu.

Stanovnik Dume je rekao agenciji Rojters da avioni i dalje kruže nebom nad gradom.

U međuvremenu je i sirijska državna televizija izvestila da pobunjenici u istočnoj Guti grantiraju i pucaju kako bi zaustavili civile da pobegnu iz te enklave na prelazu El Vafidin.

Pobunjenici, međutim, negiraju da su gađali civile, preneo je Rojters.

Sirijska vojska praktično je podelila na dva dela predgrađe Damaska, istočnu Gutu, pri čemu se snage koje napreduju sa istoka spremaju da se povežu s trupama na zapadnom obodu enklave, rekao je u četvrtak vojni komandant prosirijskih snaga, što je predstavnik pobunjenika porekao.

Podelom te teritorije na dva dela - južni i severni - sirijska vlada još je više pritisla pobunjenike i desetine hiljada civila koji su se našli zaglavljeni u toj zoni, a kojih, prema procenama, ima oko 400.000 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво