Počelo petočasovno primirje u Istočnoj Guti

Ruska vojska objavila je da je u Istočnoj Guti, predgrađu sirijske prestonice Damaska, otpočelo petočasovno primirje.

Agencija Intefaks navodi izjavu neimenovanog zvaničnika ruskog centra za nadgledanje prekida vatre u Siriji da je ovo četvrto primirje za poslednjih nekoliko dana, prenosi Rojters.

Ruska vojska juče je iznela tvrdnju da sirijski pobunjenici sprečavaju civile da pobegnu iz opasnih područja u Istočnoj Guti.

Navedeno je da pobunjenici krše dogovor o prekidu vatre u pet sirijskih provincija i u Istočnoj Guti, a u pobunjeničkom granatiranju stambenih četvrti Damaska poginuo je jedan civil, a šestoro je ranjeno.

Ruska vojska saopštila je prethodno da su sirijski pobunjenici ubili četiri civila u istočnoj Guti tokom protesta.

General major Vladimir Zolotukin izjavio je u Damasku da to pokazuje da su pretnje pobunjenika protiv ljudi koji žele da odu iz Istočne Gute realne.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je nedavno jednoglasno usvojio Rezoluciju 2401 kojom se zahteva tridesetodnevno primirje širom Sirije kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći i medicinska evakuacija.

Rezolucijom se pozivaju sve strane da odmah prestanu sa okupacijom naseljenih oblasti uključujući Gutu, Jarmuk, Fou i Kefraju.

Savet bezbednosti odobrio je i jedan izuzetak od prekida vatre, navodeći da napadi na ekstremiste Islamske države i grupe bliske Al Kaidi, kao što je Nusra front, mogu da se nastave.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, takođe, naredio obustavu vatre u Istočnoj Guti radi formiranja "humanitarnog koridora" kojim će civili moći da napuste to područje.

Obustava vatre stupila je na snagu 27. februara i trebalo bi da se poštuje svakog dana od 9 do 14 časova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи