Putin s Makronom i Merkelovom o Siriji, dogovorena saradnja

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je o krizi u Siriji s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Sagovornici su se založili za nastavak zajedničkih napora u cilju sprovođenja primirja u toj zemlji, saopštio je Kremlj.

Lideri Nemačke i Francuske pozvali su Putina da izvrši "maksimalan pritisak" na sirijsku vladu kako bi obustavila borbena dejstva u istočnoj Guti, rekao je portparol nemačke vlade, a prenosi Rojters.

Merkelova i Makron jasno su stavili do znanja da je primirje osnova za napredak u pravcu političkog rešenja u okviru ženevskog mirovnog procesa koji predvode Ujedinjene nacije, naveo je nemački portparol.

Francuski mediji prenose da su se Putin, Makron i Merkelova danas dogovorili da pojačaju razmenu informacija o situaciji u Siriji.

Troje lidera su u razgovorima istakli značaj daljih zajedničkih napora u cilju sprovođenja primirja na koje je pozvao Savet bezbednosti UN, "u potpunosti i što je pre moguće", navodi se u saopštenju Kremlja, javlja Tas.

"Strane su razgovarale o pitanjima vezanim za Siriju u kontekstu razvoja situacije u istočnoj Guti i obezbeđivanja humanitarnog pristupa tom i drugim regionima Sirije", navodi se u saopštenju.

Moskva: Pomno ćemo pratiti obustavu borbenih dejstava

Ranije danas, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Moskva očekuje da će zemlje koje podržavaju antivladine snage u Siriji obezbediti poštovanje primirja na koje su Ujedinjene nacije pozvale juče usvojenom rezolucijom.

"Računamo na strane zaštitnike antivladinih militantnih grupa... da obezbede da njihovi štićenici obustave borbena dejstva u interesu najbržeg i bezbednog tranzita humanitarnih konvoja. Pomno ćemo to pratiti", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva, preneo je Rojters.

U juče usvojenoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN zahteva se 30-dnevno primirje širom Sirije kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći i medicinska evakuacija.

Rezolucija je usvojena nakon što su sirijske provladine snage sedam dana zaredom bombardovale istočna predgrađa Damaska koja su pod opsadom, u jednoj od najpogubnijih ofanziva u sirijskom ratu.

Iran i Sirija će nastaviti napade na predgrađe Damaska koje u rukama drže "teroristi", ali će u drugim delovima sirijske teritorije poštovati rezoluciju UN kojom se zahteva 30-dnevno primirje širom zemlje, saopštio je načelnik Generalštaba iranske vojske.

Britanska agencija podseća da je više ranijih primirja brzo propalo u sedmogodišnjem ratu u Siriji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво