Odloženo glasanje o Siriji, Rusija traži dodatne garancije

Dok je u Siriji nastavljeno bombardovanje više oblasti, u Njujorku Savet bezbednosti nije usvojio rezoluciju o jednomesečnom prekidu vatre u toj zemlji – glasanje je odloženo za danas u podne po njujorškom vremenu. Rusija koja ima pravo veta traži dodatne garancije, a šef Bele kuće Donald Tramp optužuje sirijski režim, Rusiju i Iran za lošu humanitarnu situaciju u predgrađu Damaska – Istočnoj Guti, uporištu pobunjenika.

Vazdušni udari na područja u Siriji ne prestaju – na meti su bili Istočna Guta, Duma i Hamarija, tvrde svedoci.

Sirijska opozicija saopštila je da je tokom nedelje ubijeno više od 460 ljudi. Istovremeno, pobunjenici iz Istočne Gute su gađali bolnicu u glavnom gradu Damasku.

U Njujorku – još jedno odlaganje glasanja o rezoluciji o jednomesečnom primirju. Usvajanjem bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći milionima ljudi i evakuacija teško bolesnih i ranjenih.

"Mislim da smo svi saglasni da je potreban prekid vatre, i to hitno, odmah. I dalje se vodi rasprava o tome kako to definisati u rezoluciji, na tome se trenutno radi. Veoma sam frustriran zbog činjenice da Savet bezbednosti još nije usvojio dokument kako bi se olakšale patnje sirijskog naroda", rekao je stalni predstavnik Švedske u UN Olaf Skog.

Zapadne diplomate u Njujorku optužuju Rusiju, ključnog saveznika sirijskog režima, da je blokirala glasanje. Moskva traži da se svi akteri u Siriji saglase sa prekidom vatre kako bi dala svoj glas za rezoluciju.

"Nije nam odgovoreno na pitanje kakve su garancije da će se i pobunjenici u Siriji pridržavati prekida vatre iz humanitarnih razloga i da neće nastaviti da gađaju stambene četvrti u Damasku. Želimo da rezolucija bude delotvorna pa smo predložili formulu koja bi primirje učinila realnim, zasnovanim na garancijama svih koji su u Istočnoj Guti i izvan nje", naveo je Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije.

Tramp upire prstom u Damask 

Za porast nasilja u Siriji, posebno u Istočnoj Guti, Donald Tramp upire prstom u Damask i njegove saveznike.

"Ono što su Rusija, Iran i Sirija uradili u poslednje vreme u Siriji je humanitarna sramota. Mi se nalazimo u Siriji iz samo jednog razloga – da bismo proterali Islamsku državu iz te zemlje. U velikoj meri smo to već ostvarili", istakao je Tramp.

Broj civilnih žrtava i šteta, pre svega u Istočnoj Guti, predstavljaju jedan od najgorih slučajeva u Siriji od kada je vlada posle velikih sukoba pre dve godine zauzela delove sirijske provincije Alep.

"Problem sa Istočnom Gutom zapravo je prisutan u svim područjima gde bi trebalo proglasiti prekid vatre – kako razdvojiti takozvane terorističke grupe od umerenih pobunjenika. To je veoma teško", ukazuje Saed Hariri, politički analitičar iz Damaska.

U Istočnoj Guti se sklonilo više hiljada boraca, uključujući ekstremiste Al Kaide, i odatle napadaju Damask, upozorio je ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama.

Istočna Guta je više godina opkoljena enklava u kojoj u teškim uslovima živi preko 400.000 ljudi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи