SAD se spremaju da presreću brodove oko Severne Koreje

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa i njeni ključni azijski saveznici spremaju se da prošire aktivnosti presretanja brodova za koje se sumnja da krše sankcije protiv Severne Koreje.

Taj plan bi mogao da uključi razmeštanje snaga američke obalske straže koja bi zaustavljala i pretraživala plovila u azijsko-pacifičkim vodama, javlja Rojters pozivajući se na visoko pozicionirane američke zvaničnike.

Kako je nekoliko zvaničnika reklo za britansku agenciju, Vašington pregovara sa regionalnim partnerima, uključujući Japan, Južnu Koreju, Australiju i Singapur, o koordinisanju pooštrene akcije koja bi mogla da ode dalje nego ikada ranije u pokušaju da se suzbije pokušaj Pjongjanga da pomorskom trgovinom obezbede sredstva za svoj nuklearni program.

Iako su sumnjivi brodovi i ranije presretani, nova strategija bi proširila obim takvim operacija, ali ne bi uvela pomorsku blokadu Severnoj Koreji.

Pjongjang je upozorio da bi na blokadu gledao kao na ratni čin.

Ova američka inicijativa, koja ranije nije najavljivana, pokazuje sve veću užurbanost Vašingtona da prisili Pjongjang da uđe u pregovore o napuštanju svog vojnog nukelarnog programa, navodi Rojters.

Američki zvaničnici smatraju da Severnu Koreju deli samo nekoliko meseci od razvoja nuklearne rakete sposobne da pogodi teritoriju SAD.

broj komentara 16 pošalji komentar
(nedelja, 25. feb 2018, 16:58) - Ana [neregistrovani]

Novi radovi

Živimo u takvoj trenutnoj situaciji gde narod mora da veruje u ono sto vidi i sto moze da dodirne a ne u nesto neostvareno.

(nedelja, 25. feb 2018, 16:46) - anonymous [neregistrovani]

Re: Joj

Amerika nije postojala kada je bilo više od 98% ratova.Da nije Amerike sumnjam da bi danas bilo više od 7 milijardi ljudi na Zemlji i u svemiru.Proučite daleko bolje istoriju.Inače mi Amerikanci se uopšte nikoga ne plašimo a možete samo da nam zavidite na izuzetno dobrom organizovanom sistemu.Prijateljski savet - uđite u NATO u kom se nalaze države koje su nekada međusobno ratovale a koje su stavile tačku na te međusobne ratove ulaskom u NATO pa tako i vi gospodo možete staviti tačku na ratovanja čime ćete zaista pokazati da ste za mir a ujedno ćete imati realne nade za povratak izgubljenih teritorija ulaskom u SHS kasnije Jugoslaviju.

(subota, 24. feb 2018, 15:27) - anonymous [neregistrovani]

Ko je Amerikancima...

..dao mandat za takvo postupanje i preduzimanje bilo kakvih mera na otvorenom moru,odnosno u medjunarodnim vodama!?
Posle se neko pita ko ugrozava svetski mir?

(subota, 24. feb 2018, 13:13) - anonymous [neregistrovani]

Чистим склониште

Ја се надам да је ико у тој Белој кући свестан да заустављање и једног брода значи објаву рата тој земљи. Заустављање рецимо брода КНДР даје потпуно легитимно право тој држави на самообрану. Зар историја није ништа научила америку? Зар су заборавили како су се завршиле санкције које су једнострану увели Јапану 1941.? Ратом у коме је изгинуло не зна се колико људи.

(subota, 24. feb 2018, 13:02) - Воронцов [neregistrovani]

Вршиће провокације све док не изазову сукобе

Ако некога притерате уза зид он ће се у таквој ситуацији морати дохватити оружја да би бранио свој опстанак.

(subota, 24. feb 2018, 12:29) - anonymous [neregistrovani]

pitanje

Hocete li presretati i pregledati Ruske i Kineske brodove

(subota, 24. feb 2018, 12:18) - anonymous [neregistrovani]

Za mene veliku zabrinutost izaziva, jacanje Americke vojne sile, a....

......ne Severne Koreje!!!

(subota, 24. feb 2018, 12:05) - anonymous [neregistrovani]

Ko to daje pravo USA da presrece tudje brodove???

USA nemaju pravo da presrecu tudje brodove u medjunarodnim vodama,a Kina ne bi trebala da podrzava te sankcije protiv S.Koreje jer ona koristi sve za svoju samoodbranu.,i to im pravo ne sme niko uskratiti,a USA neka vode svoju brigu kako da otplate dug USA od 20.000 milijardi dolara.

(subota, 24. feb 2018, 11:55) - anonymous [neregistrovani]

само што нису

баш бих волео да видим да зауставе корејски брод...

(subota, 24. feb 2018, 11:50) - anonymous [neregistrovani]

Po logici stvari

Rusiji i Kini u nekom obliku i ne odgovara da S. Koreja ima nuklearno orzuje zbog eventualnog sukoba sa USA, ali im vise odgovara da im Ameri ne izadju na granice, jedini nacin da odvrate Amere je upravo jacanje S. Koreje kao vojne sile.