Srpski pilot deo razbijenog švercerskog kanala u Španiji

Španska policija razbila kanal za šverc hašiša iz Maroka. Uhapšeno ukupno 18 osoba, koje su organizovale noćne letove helikopterima iz Maroka ka Španiji, uključujući bivšeg vojnog pilota iz Srbije. "Dijario de Sevilja" piše da su helikoptere za prevoz hašiša preuredili mehaničari sa Kosova.

Akcija španske policije počela je još prošle godine, kada je na farmi u planinskom regionu Ronda otkriven helikopter Bo-105, nakon čega su istražitelji saopštili da se radi o verovatno najbolje organizovanoj kriminalnoj organizaciji, koja je koristila u crno ofarbane helikoptere za noćne letove za Španiju.

U operaciji nazvanoj "Andaluzija–Seranija", policija je otkrila ukupna dva helikoptera, a u akciji koja je usledila uhapšeni su glavni organizatori tog švercerskog kanala, kao i piloti helikoptera.

Srpski pilot, koga je španska policija opisala kao veoma iskusnog, uhapšen je 9. decembra posle povratka iz Maroka u Kabezas de San Huan. Cena njegovih usluga iznosila je oko 100.000 evra po letu, a u Španiju je došao iz Švajcarske, gde živi.

"Srpski pilot, bivši pripadnik oružanih snaga te balkanske republike, bio je pripadnik jedne od najaktivnijih organizacija koje su prevozile drogu iz Maroku ka Španiji. On je iskusan, ima 60 godina i hiljade sati leta. Sposoban je da preleti moreuz u punoj brzini bez svetala, odnosno pomoću uređaja za noćno gađanje", piše Dijario de Sevilja.

Taj pilot je, saopštila je španska policija, uhapšen pošto su agenti uočili helikopter kako leti veoma nisko i bez svetala, nakon čega je lociran i presretnut pomoću posebnih uređaja. Tom prilikom, uhapšene su ukupno tri osobe.

U helikopteru, međutim, nije pronađena droga, pa španske vlasti pretpostavljaju da ju je pilot izbacio iznad mora kada je posumnjao da je otkriven.

Španska policija navela je i složenost operacije koju su izveli uhapšeni, opisujući logistiku potrebnu kako bi se helikopteri nabavili, održavali, skrivali i bili održavani tako da u svakom trenutku budu spremni za letove.

Dijario de Sevilja piše da su "mehaničari sa Kosova" modifikovali letelice kako bi bile sposobne da u jednom letu ponesu oko 900 kilograma hašiša.

Drugi helikopter te organizacije srušio se nedaleko od Viljablanke u oktobru, kada je poginuo pilot Santjago Fernandez Ruiz, nekadašnji pripadnik kolumbijskog ratnog vazduhoplovstva.

Helikopteri su, kako je pokazala istraga, kupljeni "na crno" u Nemačkoj po ceni od po 500.000 evra, nakon čega su delimično rasklopljeni prebačeni kamionima u Španiju.

Pre tri godine, u Španiji se, tokom slične akcije švercera, srušio helikopter kojim je upravljao major albanskog ratnog vazduhoplovstva Sokolj Feka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи