Otkazan sastanak Pensa i delegacije Severne Koreje

Američki potpredsednik Majk Pens trebalo je da se sastane sa zvaničnicima Severne Koreje na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, međutim, vlada Kim Džong Una je u poslednjem trenutku otkazala taj susret, saopštila je Trampova administracija.

"U poslednjem trenutku delegacija Severne Koreje je odlučila da sastanka neće biti. Žao nam je što nisu iskoristili tu priliku", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert, prenela je agencija AP.

Sa druge strane, Severna Koreja je još ranije izjavila da nema nameru da se sastane sa Pensom u Pjongčangu.

"Nemamo nameru da se sastanemo sa SAD tokom boravka u Južnoj Koreji. Nećemo koristiti priliku poput sportskog festivala, nema potrebe za tim", rekao je predstavnik severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova 8. februara.

Pens je trebalo da se sastane sa mlađom sestrom severnokorejskog lidera Kim Jo Džong i predsednikom severnokorejske Skupštine Kim Jong Namom 10. februara, međutim, sastanak je otkazan dva sata pre početka, prenosi Rojters.

"Nakon što je Pens osudio kršenje ljudskih prava u Severnoj Koreji i objavio planove za uvođenje novih ekonomskih sankcija, oni su odustali od sastanka ili možda nikada nisu ni bili ozbiljni u vezi sa tim", rekao je Pensov šef kabineta Nik Ejers.

On je dodao i da je američki predsednik Donald Tramp odlučio da će SAD, ukoliko budu želeli da razgovaraju, dostaviti njihovu beskompromisnu poruku.

"Da su tražili sastanak sastali bismo se. On je takođe jasno stavio do znanja da dok se ne slažu da treba da završe denuklearizaciju, nećemo menjati ni jednu od naših pozicija ili pregovarati", rekao je Ejers.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво