Stoltenberg: NATO ne vidi Rusiju kao pretnju

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg kaže da NATO mora da nastavi da teži ka smanjivanju tenzija i saradnji sa Rusijom.

Jens Stoltenberg u intervjuu za Forin polisi napominje da Alijansa ne vidi nikakvu pretnju Rusije prema bilo kojoj članici NATO-a.

"Stoga sam veoma pažljiv što se tiče prevelikih spekulacija o hipotetičkim situacijama. Ono što mogu da kažem je da, ukoliko se dogodi bilo šta slično Krimu ili Ukrajini, reagovala bi cela alijansa, jer je NATO tu da štiti i brani svoje saveznike od bilo koje pretnje", odgovorio je Stoltenberg, upitan šta bi NATO uradio kada bi Rusija "uradila na Baltiku ono što je uradila u Ukrajini", preneo je Tas.

Šef Alijanse je rekao da prisustvo NATO-a za cilj ima da spreči, a ne da započne sukob.

Prema njegovim rečima, NATO će težiti ka saradnji sa Rusijom u arktičkom regionu.

"Vidimo povećanje tenzija na Severu, ali moramo da nastavimo da težimo ka smanjivanju tenzija i saradnji, koju smo decenijama razvijali sa Rusijom. Čak i tokom Hladnog rata smo viđali saradnju članica NATO-a i Sovjetskog Saveza. Moramo da budemo prisutni, ali na proporcionalan, odbramben način", rekao je Stoltenberg.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво