Erdogan: Prosirijski konvoj napustio Afrin pod turskom vatrom

Tvrdeći da je konvoj prosirijskih snaga koji je ušao u severozapadni sirijski region Afrin bio sačinjen od "terorista" koji su delovali nezavisno, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da su se vratili nakon što su turske snage na njih otvorile artiljerijsku vatru.

Erdogan je rekao da je prethodno postigao sporazum o tom pitanju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, i upozorio da će ta grupa, za koju je naveo da su šiitske milicije, to skupo platiti, prenosi Rojters.

"Nažalost, ovakva vrsta terorističkih organizacija pravi pogrešne korake sa odlukama koje donose. Mi to ne možemo da dozvolimo. Oni će to skupo platiti", rekao je turski predsednik na konferenciji za novinare.

Ranije danas, sirijska državna televizija objavila je snimke na kojima se vidi kako konvoj provladinih boraca ulazi u sirijski region pod kontrolom Kurda, Afrin, kako bi pomogli u odbrani od napada turskih snaga.

Provladini sirijski borci su nosili maskirne uniforme i mahali oružjem i sirijskim zastavama iz svojih vozila, dok su prolazili kroz kontrolni punkt na kojem se vide oznake kurdskih bezbednosnih snaga, preneo je Rojters.

Na snimcima objavljenim na sirijskoj državnoj televiziji videlo se oko 20 vozila s teškim puškomtiraljezima kako u Afrin ulaze iz obližnjeg sela Nubula, navodi AP.

Kurdski zvaničnici, za sada, nisu komentarisali raspoređivanje vojske. 

Turske oružane snage su prošlog meseca počele ofanzivu na taj severni kurdski region u Siriji.

Prosirijski borci ušli su u Afrin dan nakon što je Turska upozorila sirijsku vladu da ne šalje snage u tu enklavu pod kontrolom Kurda gde je u toku obimna turska vojna ofanziva, poručivši da će uzvratiti trupama ako im je cilj da zaštite kurdske borce.

Nekoliko sati uoči ulaska sirijskih provladinih snaga, turski mediji su javili da su turske trupe i savezničke sirijske opozicione snage povezale veliki deo teritorije u enklavi Afrin sa sirijskim gradom Azazom, koji je pod turskom kontrolom, napominje američka agencija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи