SZO: Epidemija malih boginja u Evropi je tragedija

U Evropi je zabeležen ogroman porast slučajeva malih boginja u 2017. godini, što je kako ocenjuje Svetska zdravstvena organizacija "tragedija", jer su u 2016. godini zabeležena 5.273 slučaja, što je bilo rekordno nisko. 

Ove godine, međutim, broj obolelih je porastao 400 odsto, sa više od 20.000 zabaleženih slučajeva i 35 smrtnih slučajeva, prenosi Bi-Bi-Si.

U 15 zemalja Evrope, uključujući i Veliku Britaniju, zabeležene su epidemije, a najviše slučajeva ima u Rumuniji, Italiji i Ukrajini, navodi Bi-Bi-Si.

Prema rečima stručnjaka, deo problema leži u tome što su ljudi počeli da izbegavaju vakcinu.

Uprkos tome što je članak u kojem se tvrdi da MMR vakcina može da dovede do autizma objavljen pre 20 godina i od tada u više navrata demantovan, narušeno je poverenje u efikasnost vakcine među nekim delovima stanovništva.

Male boginje su ekstremno zarazno oboljenje koje može imati smrtni ishod, MMR vakcina to može da spreči, napominju stručnjaci. 

"Svaka nova osoba koja se zarazi malim boginjama u Evropi podseća nas da svako nevakcinisano dete i odrasla osoba rizikuju da se zaraze i prošire oboljenje na one koji možda nisu bili u prilici da se vakcinišu", rekla je doktorka Suzana Jakab iz Svetske zdravstvene organizacije. 

Ozbiljne komplikacije događaju se uglavnom deci ispod pet godina te je zbog toga poželjna visoka stopa vakcinacije, odnosno ona treba da bude najmanje 95 odsto, navodi AP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво