Lavrov: Ne činite sa Srbijom istu grešku kao sa Ukrajinom

Stavljanjem Srbije pred izbor "ili sa Rusijom ili sa Zapadom", Evropska unija čini istu grešku koja je dovela do ukrajinske krize kada se društvo podelilo, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov je u intervjuu za Juronjuz rekao da Srbija ima izuzetno napredne odnose sa EU i NATO-om, a ujedno ima i sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, započela je pregovore o ulasku u zonu slobodne trgovine sa Evroazijskom ekonomskom unijom i održava kontakte sa Organizacijom za kolektivnu bezbednost (ODKB).

"Smatram da je to apsolutno normalan put razvoja spoljnih veza Srbije", rekao je Lavrov.

Izrazio je nadu da je Zapad uvideo greške koje je načinio sa Ukrajinom, pogotovo, kako kaže, ako se uzme u obzir da tom zemljom trenutno ne upravlja predsednik već "radikalna vojna struja".

Istovremeno, Lavrov ukazuje da Evropska unija sa Srbijom vodi pregovore oko svih finansijskih, ekonomskih i drugih pitanja, ali isto tako joj daje signale da u Uniju neće ući sve dok ne prizna Kosovo i u potpunosti ne preuzme spoljnopolitički vektor Brisela, što podrazumeva uvođenje antiruskih sankcija, prenosi Sputnjik.

"U savremenom svetu takvi ultimatumi su krajnje nepristojni i ne priliče jednoj strukturi kao što je Evropska unija. Ako pogledate, na Balkanu ne postoji nijedna zemlja u kojoj američki i evropski ambasadori ne bi tražili da se prijateljstvo sa Rusijom prekine", istakao je ruski diplomata.

To se, kako objašnjava, najviše vidi u Crnoj Gori, sa kojom je Rusija uvek imala dobre odnose.

"Ne razumem zašto su se Crnogorci upleli u tu rusofobičnu kampanju. Cela ta inicijativa da se Crna Gora što pre uvuče u NATO u suprotnosti je sa svim obećanjima, još kada se objedinjavala Nemačka, da se Alijansa neće proširiti ni centimetar", ukazao je Lavrov.

Takva politika je u suprotnosti sa zdravim razumom, budući da se na taj način na Balkanu pravi konfrontaciona zona, dodaje Lavrov, iako tvrdi da naš region neće postati bure baruta ukoliko Evropa ne prestane da žmuri na sve zločine koji se dešavaju na Kosovu.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво