Oštre reči Lavrova i Makmastera zbog optužnice protiv Rusa

Visoki ruski i američki zvaničnici razmenili su danas na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji oštre reči povodom američke optužnice protiv trinaest Rusa zbog, kako se navodi, kovanja zavere s ciljem da poremete tok predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, Herbert Rejmond Makmaster, izjavio je na konferenciji u Minhenu da federalne optužnice pokazuju da SAD postaju "sve vičnije u ulaženju u trag poreklu ove špijunaže i subverzije", prenosi AP.

"Kao što možete da vidite na osnovu optužnice FBI, dokaz je sada zaista neosporan i dostupan u javnom domenu", rekao je Makmakster ruskom delegatu na konferenciji.

Samo nekoliko minuta ranije, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, na istoj konferenciji, odbacio američke optužnice kao "obično naklapanje".

"Nemam odgovor. Možete objaviti bilo šta, a vidimo da se optužnice i izjave množe i množe", rekao je Lavrov na pitanje da prokomentariše navode o pokušajima ruskih državljana da utiču na ishod izbora u SAD.

Lavrov je danas ukazao da su američki zvaničnici, uključujući potpredsednika Majka Pensa, rekli da nijedna zemlja nije uticala na izborne rezultate u SAD.

"Sve dok ne vidimo činjenice, sve ostalo je puko naklapanje - izvinjavam se zbog ovog izraza", rekao je Lavrov, osudivši "iracionalni mit o globalnoj ruskoj pretnji, čiji tragovi se nalaze svuda - od Bregzita do katalonskog referenduma".

Lavrov i Makmaster su se obratili učesnicima konferencije koja je okupila glavne svetske lidere, zvaničnike iz oblasti odbrane i diplomate, a obojicu su, nakon uvodnih obraćanja, novinari zasuli pitanjima o američkoj optužnici i širem pitanju sajber-napada.

Federalna optužnica koju je u petak objavio američki specijalni tužilac Robert Maler sadrži najdetaljnije navode do sada o nezakonitom ruskom mešanju u kampanju uoči izbora 2016. godine, delimično, kako se tvrdi, s ciljem da pomognu tada republikanskom kandidatu Donaldu Trampu da pobedi demokratsku protivnicu Hilari Klinton, navodi AP.

Makmaster o saradnji sa Rusijom oko sajber-bezbednosti

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost je komentarisao i nagoveštaj da bi SAD mogle da sarađuju s Rusijom u pogledu pitanja sajber-bezbednosti.

"Iznenađen sam da postoji ijedan dostupan ruski sajber-ekspert s obzirom na to koliko je većina njih aktivna u podrivanju naših demokratija na Zapadu. Zato bih rekao samo da bismo voleli da imamo sajber-dijalog kada Rusija bude iskrena", zaključio je Makmaster.

Govoreći o optužbama za upotrebu hemijskog oružja u Siriji od strane Asadovih snaga, Makmaster je izjavio da, uprkos poricanju sirijske vlade, javni izveštaji pokazuju da je sirijski predsednik koristio hemijsko oružje, te da je vreme da međunarodna zajednica pozove vladu u Damasku na odgovornost.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će Francuska reagovati ako se u sirijskom sukobu koristi hemijsko oružje protiv civila, ali da još nije video dokaz upotrebe takvog oružja.

Sirijska vlada je više puta porekla da koristi hemijsko oružje, navodeći da uzima na nišan samo naoružane pobunjenike i ekstremiste.

Proteklih nedelja su, međutim, humanitarne grupe, spasilački timovi i SAD optužili Siriju da je više puta koristila otrovni gas hlorin kao oružje protiv civila u Guti i Idlibu.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво