Propao plan o sastanku Normandijskog kvarteta u Minhenu?

Zvaničnici Nemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije odbacili su plan o održavanju sastanka takozvanog Normandijskog kvarteta o nasilju i kršenju primirja na istoku Ukrajine, koji je prvobitno trebalo da bude održan na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, navode danas neimenovani diplomatski izvori.

Od sastanka, koji je prvobitno bio zakazan za petak, odustalo se zbog nesuglasica u vezi sa zakazivanjem nakon što je nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel neočekivano morao da se vrati u Berlin radi konferencije za medije pošto je nemački novinar turskog porekla pušten iz zatvora u Turskoj, prenosi Rojters.

Zvaničnici sada vode bilateralne sastanke umesto da se sastanu u okviru šire grupe, navode diplomatski izvori.

"Ukrajina je bila intenzivna tema razgovora tokom takvog bilateralnog sastanka Gabrijela i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je održan danas", rekao je nemački diplomatski izvor, navodi britanska agencija.

Istovremeno, Lavrov je danas izjavio da sastanak Normandijskog kvarteta u Minhenu nije potvrđen, poručivši da je Rusija spremna za takav sastanak ako je i nemačka strana spremna za to, prenosi Tas.

"Danas smo predložili više opcija, koje bi nam odgovarale u postojećem programu. Sačekaćemo, ništa nije potvrđeno", rekao je Lavrov.

Prvi sastanak grupe u takozvanom Normandijskom formatu održan je u Francuskoj juna 2014, tokom obeležavanja 70-godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji, kada su lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke održali razgovore u pokušaju da pronađu rešenje za sukob na jugoistoku Ukrajine.

Februara 2015, ruski predsednik Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel, tadašnji francuski predsednik Fransoa Oland i predsednik Ukrajine Petro Porošenko imali su maratonske 17-satne razgovore u Minsku, kada su odobrili paket mera za primenu sporazuma iz Minska.

Nakon toga su održani brojni telefonski razgovori, samiti i ministarski sastanci na istu temu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи