Tramp pod pritiskom: Protivim se nasilju u porodici

Američki predsednik Donald Tramp suočio se sa pritiscima republikanaca u Kongresu koji su ispitivali da li je Bela kuća ispravno vršila provere zaposlenih, a zbog optužbi za zlostavljanje protiv njegovog bivšeg saradnika Roba Portera.

"Protivim se porodičnom nasilju i svako ovde to zna. U potpunosti se protivim zlostavljanju u porodici u svakom obliku. Svako to zna i skoro da to ne bi ni trebalo da se pominje", rekao je Tramp novinarima, prenosi Rojters.

Republikanski kongresmen Trej Gaudi, predsedavajući Komiteta za nadzor i vladine reforme Predstavničkog doma Kongresa, rekao je da je istraživao kada je Bela kuća saznala "potencijalne degradirajuće i diskvalifikujuće informacije" o Porteru, bivšem sekretaru nadležnom za pitanja osoblja.

Porter je, kako podseća agencija, Belu kuću napustio prošle nedelje, nakon što su njegove dve bivše supruge izjavile da ih je on zlostavljao, što je on negirao.

Predsednik Predstavničkog doma Kongresa Pol Rajan je u međuvremenu rekao da bi Bela Kuća trebalo da poboljša svoj proces provere.

"Ako osoba koja vrši nasilje u porodici uđe u vladu, onda postoji slom u sistemu", rekao je Rajan na konferenciji za novinare.

Porterov odlazak, pokrenuo je bitanja o tome koliko dugo su zvaničnici, poput šefa kabineta Džona Kelija znali o ovim optužbama, kao i da li je postojao bezbednosni rizik od Portera u Beloj kući.

Neki zvaničnici u Beloj kući i neki Trampovi spoljni saradnici su izneli kritiku na račun Kelija i toga kako je vodio taj slučaj, međutim, potpredsednik Majk Pens je istakao u intervjuu za portal Aksios da on veoma poštuje Kelija, iako je istakao da je Bela kuća mogla bolje da se suoči sa ovim slučajem.

"Džon Keli je odradio odličan posao kao šef predsedničkog kabineta SAD i radujem se nastavku saradnje sa njim u mnogim mesecima koji su pred nama", rekao je Pens.

Bela kuća je saopštila da je Keli zatražio Porterovu ostavku nakon što je postao "u potpunosti svestan" optužbi prošle srede, što je, kako navodi agencija, bilo istog dana kada je Dejli Mejl objavio fotografiju na kojoj se vidi jedna od Porterovih bivših žena sa modricom na oku.

Kako britanska agencija navodi, Tramp je u nekoliko navrata branio Portera bez izražavanja empatije prema žrtvama porodičnog zlostavljanja, a više od 12 žena je optužilo i Trampa za seksualne napade u godinama pre nego što je postao predsednik.

Tramp je te optužbe negirao optužujući demokrate i medije da sprovode "prljavu" kampanju protiv njega.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво