Junker suprotno Makronu: Bez izmena glasačkih lista za Evropski parlament

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da nema vremena za primenu transnacionalnih glasačkih lista za izbore za Evropski parlament sledeće godine, suprotstavljajući se tako francuskom predsedniku Emanuelu Makronu koji je pozvao na takvu vrstu glasanja.

Žan-Klod Junker je takođe rekao da bi predsednik Evropske komisije ponovo trebalo da bude vodeći kandidat najveće političke stranke, što je procedura koju je Makron kritikovao, navodeći da je ona protivna pravilima Evropske unije, prenosi Rojters.

Makron je izneo ideje nekih kandidata za Evropski parlament o transnacionalnim glasačkim listama, ali su poslanici prošle nedelje odbacili takav plan.

"Nakon glasanja u Evropskom parlamentu, ne vidim kako bi ovo moglo da bude izvedeno u 2019", rekao je Junker na konferenciji za novinare.

Kako agencija podseća, svaka zemlja članica EU sada ima sopstvenu glasačku listu na kojoj svaka glasa za svoje predstavnike u Evropskom parlamentu - Britanci glasaju za britanske, Francuzi za francuske i tako dalje.

Ideja transnacionalnih lista podrazumeva prevazilaženje nacionalnih granica i glasanje za političku viziju i kandidata koji ne dolaze nužno iz redova nacionalnih političkih partija, a sve u skladu sa logikom evropskih integracija, objašnjavaju francuski mediji.

Izbori za Evropski parlament održavaju se na svakih pet godina, naredni će biti održani juna 2019. godine, kada će se birati 751 evropski poslanik.

broj komentara 0 pošalji komentar