Hejli: Mjanmar Rohingjama pravi smrtnu kaznu od života

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli optužila je vladu Mjanmara da nastavlja da Rohingja muslimanima od života pravi "smrtnu kaznu".

Niki Hejli se, prilikom te izjave na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pozvala na izveštaj agencije AP i drugih organizacija o masovnim grobnicama Rohingja.

"Vlada Mjanmara negira masakr i masovne grobnice i tvrdi da se bori protiv terorista", rekla je Hejli, navodeći, međutim, medijske izveštaje o još jednom masakru i masovnoj grobnici u selu In Din, prenosi AP.

Kako se navodi, tokom sednice SB, predstavnici mnogih zemalja, među kojima su bile Velika Britanija, Holandija, Francuska, Kazahstan i Švedska podigli su u vazduh papire sa odštampanim izveštajima o masovnim grobnicama u Mjanmaru.

Ambasador Mjanmara Hau Do Suan rekao je da je izveštaje Bi-Bi-Sija i AP-a o masovnim grobnicama istraživao tim od 17 istražitelja, ali da nisu pronašli nijednu masovnu grobnicu, kao i da su stanovnici sela potvrdili da nije bilo takvih incidenata.

Suan je rekao da je vojnom istragom otkriveno da je 10 članova jedne terorističke grupe, koja je izvela napade na bezbednosne snge Mjanmara u avgustu prošle godine, a koji se pominju u izveštaju, uhapšeno početkom septembra i da su oni pogubljeni i sahranjeni.

Prema njegovim rečima, 16 osoba među kojima su i pripadnici vojske i policije i meštani sela, suočavaju se sa optužbama da su prekršili standardne operativne poslove.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 14. feb 2018, 20:40)
Darko [neregistrovani]

Mjanmar

Znači, slijedi uskoro "uvođenje demokratije"