Bi-Bi-Si: U američkom napadu ubijeni i Rusi?

Najmanje dva ruska borca ubijena su u američkim vazdušnim napadima na severoistoku Sirije prošle nedelje, a "Bi-Bi-Si" navodi da je najverovatnije reč o plaćenicima koje je unajmila privatna vojna firma koja sarađuje sa sirijskom provladinom vojskom.

Rusija za sada nije potvrdila smrt vojnika, o kojoj su najpre pisali američki vojnici, već je samo navela da takve vesti ne treba tretirati kao "primarne izvore".

SAD je saopštila da je u prošlonedeljnim napadima ubila više od 100 boraca, a američki ministar odbrane Džim Matis istakao je da, uprkos medijskim napisima, nema potvrdu da među ubijenima ima ruskih plaćenika.

"Ne mogu to da potvrdim, ni reč o tome nismo čuli od Centralne komande ili Pentagona", rekao je Matis.

Stotine boraca povezanih sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom napali su pozicije Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržavaju SAD u provinciji Deir el Zor. 

Oni su navodno prešli reku Eufrat, udarajući na bazu Sirijskih demokratskih snaga, gde su bili prisutni i američki savetnici, prenosi Bi-Bi-Si.

Amerikanci su odgovorili vazdušnim i artiljerijskim napadom 7. februara terajući provladine borce da se povuku.

Sirijski državni mediji preneli su da su u napadima poginule desetine ljudi.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane navelo je da su sirijske provladine snage napadnute kada su sprovele operaciju protiv boraca Islamske države.

Kremlj poziva medije na oprez zbog dezinformacija o Siriji

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov pozvao je medije da se u izveštavanju ne rukovode "iskrivljenim podacima" o navodno velikom broju Rusa ubijenih u Siriji.

"Pozivamo sve da se ne vode pogrešnim informacijama, namernim ili nenamernim, i da budu oprezni ", rekao je Peskov povodom navoda o velikom broju Rusa ubijenih u sirijskom gradu Deir el Zor 7. februara.

Izvor iz ruskog Ministarstva odbrane ranije je rekao za Tas da su netačni izveštaji o desetinama i stotinama ruskih građana, navodno ubijenih u Siriji.

Zbog nedostatka konkretnih podataka o tom pitanju, Peskov je rekao da ne razume novinara, koji je pitao da li je moguće da se proglasi žalost za velikim brojem Rusa, navodno ubijenih u Siriji 7. februara, pri čemu, kako je rekao Kremlj nema konkretne informacije o broju ruskih građana u Siriji.

"Ne može se isključiti da ruski građani mogu da budu na tlu Sirije. Oni nisu ruski vojnici, to je sve što možemo da kažemo, ali, u svakom slučaju, naši građani su ruski građani, šta god da se desi", zaključio je Peskov.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 14. feb 2018, 13:17)
anonymous [neregistrovani]

Ameri!

Uvek nadu dasu drugi krivi za njihova dela.Bravo toje najveca demokratija na svetu ?koja daji primer ostalim drzavama,zatosmo danas u ratu svugde po zemaljskoj kugli.