Tusk: Ojačati veze EU sa regionom i unutar regiona

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je jačanje veza između EU i Zapadnog Balkna kao i jačanje veza među samim zemljama regiona. Tusk i austrijski kancelar Sebastijan Kurc razgovartali su u Beču, između ostalog, i o Zapadnom Balkanu.

Donald Tusk je posle sastanka sa austrijskim kancelarom rekao da su razgovarali o samitu EU Zapadni Balkna koji će se u maju održati u Sofiji čiji cilj je jačanje veza, kako sa regionom tako i unutar regiona.

 

"To se odnosi na više investicija u transportnu infrastrukturu, jačanje razmene u obrazovanju i kulturi kako bi komunikacija među građanima bila lakša i brža", poručio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta razgovarao je u Beču sa austrijskim kancelarom o predstojećem samitu lidera EU na kojem će u prvom planu biti naredni višegodišnji EU budžet koji će biti zasnovan na prioritetima EU u sledećoj dekadi.

Tusk je najavio da će pored bezbednosti i odbrane, digitalnih tehnologija i obrazovanja, među prioritetima EU u sledećoj dekadi biti i zaustavljanje ilegalne migracije u EU, u čemu predsedsednik Evropskog saveta vidi i značajnu ulogu zemalja Zapadnog Balkna.

Prema njegovim rečima "Samit EU Zapadni Balkan u Sofiji biće značajan i za jačanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući bezbednost i migracije, jer kako je rekao, učešće Zapadnig Balkana, "kao vekovnog čuvara evropski granica u zaustavaljanju migrantskog talasa u Evropu 2015. godine bilo je značajno".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво