Tusk: Ojačati veze EU sa regionom i unutar regiona

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je jačanje veza između EU i Zapadnog Balkna kao i jačanje veza među samim zemljama regiona. Tusk i austrijski kancelar Sebastijan Kurc razgovartali su u Beču, između ostalog, i o Zapadnom Balkanu.

Donald Tusk je posle sastanka sa austrijskim kancelarom rekao da su razgovarali o samitu EU Zapadni Balkna koji će se u maju održati u Sofiji čiji cilj je jačanje veza, kako sa regionom tako i unutar regiona.

 

"To se odnosi na više investicija u transportnu infrastrukturu, jačanje razmene u obrazovanju i kulturi kako bi komunikacija među građanima bila lakša i brža", poručio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta razgovarao je u Beču sa austrijskim kancelarom o predstojećem samitu lidera EU na kojem će u prvom planu biti naredni višegodišnji EU budžet koji će biti zasnovan na prioritetima EU u sledećoj dekadi.

Tusk je najavio da će pored bezbednosti i odbrane, digitalnih tehnologija i obrazovanja, među prioritetima EU u sledećoj dekadi biti i zaustavljanje ilegalne migracije u EU, u čemu predsedsednik Evropskog saveta vidi i značajnu ulogu zemalja Zapadnog Balkna.

Prema njegovim rečima "Samit EU Zapadni Balkan u Sofiji biće značajan i za jačanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući bezbednost i migracije, jer kako je rekao, učešće Zapadnig Balkana, "kao vekovnog čuvara evropski granica u zaustavaljanju migrantskog talasa u Evropu 2015. godine bilo je značajno".

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 13. feb 2018, 17:45)
anonymous [neregistrovani]

Ja im se divim

Kako vrtenjem u krug istih stavova mogu kod naivnih da stvore optimisticku sliku.