Ambasada Rusije: Komentar holandskog ministra "lažna vest"

Ruska ambasada u Holandiji odbacila je kao "primer lažne vesti" komentar holandskog ministra spoljnih poslova Halbea Zejlstre o navodnom agresivnom ruskom planu za stvaranje "velike Rusije".

Šef holandske diplomatije Halbe Zejlstra priznao je da je lagao kada je 2016. godine izjavio da je prisustvovao sastanku na kojem je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da ima detaljne planove za "veliku Rusiju".

"Rusiju krive za širenje dezinformacija, dok holandski zvaničnici konstantno daju ovakve neosnovane izjave. Nije li ovo primer lažne vesti direktno usmerene protiv naše zemlje?", navedeno je u saopštenju ruske ambasade u Holandiji, prenosi Rojters.

Tokom predizborne kampanje pre dve godine, Zejlstra je rekao da je 2006. godine bio u Putinovoj dači kada je čuo kako lider Kremlja govori o planovima za "veliku Rusiju" koja bi, navodno, obuhvatila i neke ruske susede.

Međutim, Zejlstra je u ponedeljak priznao da nikada nije bio na sastanku s Putinom i da je za navodni Putinov komentar čuo "iz druge ruke".

"Taj razgovor je zaista održan i neko ko mu je prisustvovao rekao mi je šta je predsednik Putin kazao o velikoj Rusiji", saopštio je holandski ministar, nakon što je u intervjuu holandskom dnevniku De Volkskrant priznao da je lagao.

Zejlstra je, u govoru 2016. godine koji je snimljen kamerom, rekao da je Putin u tadašnjem odgovoru naveo da bi "velika Rusija" obuhvatila Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu i baltičke zemlje "a da bi bilo dobro imati i Kazahstan".

"Bio sam u zadnjem delu prostorije, ali sam jasno mogao da čujem Putinov odgovor na pitanje o tome šta smatra velikom Rusijom", rekao je Zejlstra 2016. godine na tadašnjem skupu svoje Narodne partije za slobodu i demokratiju, koja predvodi novu holandsku vladu.

Priznanje šefa holandske diplomatije objavljeno je uoči njegovog sastanka s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim koji je zakazan za sredu, napominje britanska agencija.

Odnosi između Rusije i Holandije su, inače, zahladneli otkako je avion malezijske aviokompanije MH17 srušen jula 2014, sa 196 holandskih državljana u letelici, navodi Rojters.

Holanđani su okrivili Ruse za obaranje tog aviona i istragu fokusirali na identifikovanje osumnjičenih kojima će se suditi u Holandiji.

Opozicione stranke su pozvale na debatu o Zejstrinom položaju, ali je premijer Mart Rute rekao da iako je Zejlstra napravio "veliku grešku", on ostaje pouzdan član vlade i ne mora da podnosi ostavku.

Rute je, u izjavi novinarima, rekao i da ne smatra da su se odnosi s Rusijom dodatno pogoršali.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво