Kim Džong Un poziva na dalje pomirenje sa Južnom Korejom

Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je na "dalje oživljavanje tople atmosfere pomirenja i dijaloga" sa Južnom Korejom, stvorene Zimskim olimpijskim igrama, i izdao "važne instrukcije" za to.

Kim Džong Un se zahvalio Južnoj Koreji što je dala "poseban prioritet" učešću Severne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama, prenela je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Kim Džong Un, čija su testiranja raketa i nuklearnih bombi izazvala međunarodne tenzije, pohvalio je Seul što je domaćin delegaciji njegove zemlje na igrama u Pjongčangu, navodi Bi-Bi-Si.

Iako se učešće Severne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama smatra značajnim otopljavanjem odnosa između Seula i Pjongjanga, postoji zabrinutost da je to omogućilo Severnoj Koreji osvajanje "propagandne pobede", napominje se u tekstu.

Kimovu očiglednu "ofanzivu šarma" u Južnoj Koreji predvodila je njegova sestra Kim Jo Džong, ali treba imati u vidu da je Severna Koreja na udaru niza sankcija SAD, UN i EU zbog svojih oružanih programa, a uz to je i Japan izrazio skepsu kad je reč o pomenutoj "ofanzivi".

"Svestan sam da neki ljudi tvrde da bi Severnu Koreju trebalo da nagradimo, jer se angažuje u dijalogu. Iskreno, mislim da je takvo viđenje suviše naivo. Verujem da Severna Koreja želi da kupi vreme kako bi nastavila sa svojim nuklearnim raketnim programom", upozorio je japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono uoči otvaranja ZOI.

U međuvremenu, južnokorejski predsednik Mun Džae In rekao je da su SAD otvorene za pregovore sa Pjongjangom.

Mun nije izneo više detalja s tim u vezi, ali se njegov komentar verovatno odnosio na izjavu koju je američki potpredsednik Majk Pens dao pri povratku u Vašington iz Seula, gde je prisustvovao svečanom otvaranju ZOI, ocenjuje Bi-Bi-Si.

"Ako želite da pregovarate, pregovaraćemo", rekao je tada Pens, ali je istovremeno istakao da će SAD nastaviti da vrše pritisak na Pjongjang, kako je preneo Vašington post.

Kimova sestra je u subotu predala njegovo pismo predsedniku Munu, s pozivom da poseti Pjongjang, a ako se taj samit zaista dogodi, to će biti prvi sastanak korejskih lidera posle više od decenije, zaključuje Bi-Bi-Si.

"Sankcije ugrožavaju pravo na postojanje"

U međuvremenu, Severna Koreja zatražila je od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa da organizuje međunarodni forum pravnih eksperata, kako bi se razjasnile sve jače sankcije Saveta bezbednosti UN prema toj zemlji, za koje kažu da ugrožavaju "pravo na postojanje" njihovih građana.

U saopštenju severnokorejske misije pri UN navodi se da pojačane sankcije, podstaknute SAD i njihovim pristalicama, stvaraju blokadu, narušavaju suverenost zemlje i krše međunarodno pravo, prenosi AP.

Severnokorejska misija je optužila SB UN da se ponaša necivilizovano time što društvo Severne Koreje želi da vrati u istoriju i time što narodu Severne Koreje krši pravo na život i razvoj.

Severna Koreja je od sekretarijata UN tražila organizovanje pravnog foruma pre godinu dana, međutim, zahtev im je odbijen.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 13. feb 2018, 14:01)
Воронцов [neregistrovani]

Други се мешају

Да се други не мешају вероватно би се створили добри односи између обе Кореје.Ким је с друге стране остварио нуклеарни програм па може бити опуштен захваљујући таквом наоружању које одвраћа агресоре.

(utorak, 13. feb 2018, 11:27)
W [neregistrovani]

Tako se vodi politika

Ovaj Kim mi se sve više svidja (ili njegovi savetnici, kako god).Mi sad imamo atomsku bombu, pa hajde da pričamo o pomirenju.Mi smo vojna sila, vi ste ekonomska, hajde da se dogovaramo.Delegacija otišla na jug i pozvala premijera na razgovor.Pa ako prihvati, ljutiće se Ameri na jug, ako ne prihvati eto ko je ratni huškač i ko ne želi mir.

(utorak, 13. feb 2018, 10:09)
anonymous [neregistrovani]

narod placa cenu vladajuce dinastije

Severna Koreja,je vec odavno ostala u istoriji,zato je i egzoticna za turiste.