Izrael napao iranske položaje u Siriji, oboren F-16

Izraelska vojska je saopštila da je sprovela "napad velikog obima" na iranske mete u Siriji, nakon što je oborila iranski dron koji je ušao u Izrael. PVO iz Sirije oborio je izraelski borbeni avion F-16, koji se srušio na severu Izraela.

U saopštenju vojske navodi se da su izraelski avioni pogodili 12 meta, uključujući tri baterije protivvazdušne odbrane i četiri iranske mete koje su deo vojnog postrojenja te zemlje u Siriji.

Dodaje se da su tokom napada ispaljene protivvazdušne rakete ka Izraelu, nakon čega su se uključili alarmi koji su mogli da se čuju na severu Izraela.

Izrealska vojska prethodno je saopštila da je oborila iranski dron, koji je ušao u zemlju, i da je gađala iranske mete u Siriji, koje su ga lansirale.

U saopštenju se navodi da su se izraelski avioni suočili sa jakom protivvazudušnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na severu Izraela.

Povređeni piloti su evakuisani u bolnicu. Na severu Izraela oglasile su se sirene kao rezultat napada iz Sirije.

Izraelski avion F-16 pogodila je sirijska protivavionska raketa, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Eksplozije su mogle da se čuju u regionu u Libanu, u blizini sirijske granice.

Sirijska državna televizija citirala je vojnog zvaničnika, koji je rekao da su sirijske odbrambene snage pogodile više od jednog izraelskog aviona, prenosi AP.

Međutim, izraelska vojska je saopštila da je samo jedan avion oštećen dok je bio na misiji da pogodi "iransku instalaciju", koja je lansirala dron iz Sirije čime je negirala navode Sirije da je pogođeno više od jednog aviona, preneo je Rojters.

Izraelska vojska poručuje da je "spremna za različite scenarije i da će nastaviti da postupa u skladu s procenom situacije".

Portparol izraelske vojske: Iran se igra vatrom 

Džonatan Konrikus, portparol izraelske vojske, izjavio je da se Iran "igra vatrom" jer je ušao dronom u vazdušni prostor Izraela, te je upozorio Iran da će platiti visoku cenu.

Rekao je da je bespilotna letelica koju je Izrael oborio bila "na vojnoj misiji" tvrdeći da su je "poslale i njome upravljale iranske vojne snage".

Konrikus navodi da je Izrael u odgovoru na to uništio iransko mesto u centralnoj Siriji, s kojeg je lansirana bespilotna letilica.

Ovaj inicident označava najizrazitije učešće Izraela u sirijskom sukobu do danas.

Ukazao je i da je Iran odgovoran za ovo "teško kršenje izraelskog suvereniteta", a vojska je saopštila da "prati razvoj događaja i u potpunosti je spremna za dalje akcije".  

U međuvremenu se oglasilo i rusko ministarstvo spoljnih poslova koje je pozvalo sve umešane strane da pokažu uzdržanost i da ne dozvole eskalaciju tenzija u regionu.

"Smatramo neophodnim poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i drugih zemalja u regionu", navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

Rusko ministarstvo ističe da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog nedavnog razvoja događaja i napada na Siriju, "a naročito zbog opasne eskalacije unutar i oko zona deeskalacije u Siriji, koje su inače važan faktor za smanjenje nasilja u toj zemlji", preneo je Tas.

Reagovao je i libanski šiitski pokret Hezbolah koji je saopštio da je obaranje izraelskog aviona F-16 dejstvima sirijske vojske označilo "početak nove strateške faze" koja će, kako navodi, ograničiti izraelsko iskorišćavanje sirijskog vazdušnog prostora.

"Današnji događaji znače da je sa starim jednačinama definitivno gotovo", zaključuje se u saopštenju Hezbolaha, preneo je Rojters.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи