Šulc odustao od funkcije šefa diplomatije

Lider SPD-a Martin Šulc saopštio je da je odustao od namere da bude ministar spoljnih poslova u novoj koalicionoj vladi Nemačke, da bi "okončao personalnu debatu" unutar stranke.

Lider nemačkih socijaldemokrata je u pisanoj izjavi saopštio da želi da okonča personalnu debatu i time omogući pozitivno izglasavanje velike koalicije.

"Ovim javno odustajem od ulaska u novu vladu i nadam se da će time personalna debata unutar SPD-a biti okončana", naglasio je Šulc.

Diskusija o njemu, kako je naglasio u pisanoj izjavi, ugrožava uspešno izglasavanje koalicionog sporazuma.

Šulc je odluku doneo posle kritike partijskih drugova, dva dana nakon što je sa šeficom CDU Angelom Merkel postignut dogovor o "velikoj koaliciji".

Nezadovoljstvo je izazvano zato što je Šulc ranije najavljivao da neće biti član vlade kancelarke Angele Merkel.

Članovi SPD-a treba do 2. marta da se izjasne o koalicionom sporazumu.

Na meti kritike i Angela Merkel

S druge strane, i Angela Merkel se našla na meti oštre kritike partijskih kolega.

Podmladak CDU-a i pojedini poslanici te stranke u Bundestagu zahtevaju, zbog koalicije sa SPD-om kao i predloženim kadrovima za novu vladu, promene na čelu partije.

Šef omladine CDU-a Paul Cimijak ukazao je da postoji veliko nezadovoljstvo unutar stranke.

Poslanik Klaus Peter Vilč pozvao je CDU da se pripremi za vreme posle Angele Merkel.

"Moramo u CDU-u već sada razmišljati o tome kako da se personalno postavimo bez Merkelove", rekao je on dnevniku Rajniše post, dodajući da će ovaj mandat vlade brzo biti završen.

I poslanik Kaj Vegner, koji je ujedno i zamenik lidera u pokrajini Berlin, saopštio je medijima da unutar CDU "vri".

"Naši članovi, s pravom, ukazuju da nedostaje odlučno ophođenje sa našim vrednostima. Moramo naredne godine iskoristiti kako bismo se sadržajno i personalno postavili u cilju povratka izgubljenog poverenja", rekao je Vegner.

Dogovor o "velikoj koaliciji" CDU-a i SPD-a postignut je nakon što je od parlamentarnih izbora u Nemačkoj prošlo više od četiri meseca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи