Nova razmena oštrih reči na Ist Riveru zbog Sirije

U Njujorku je održana sednica Saveta bezbednosti posvećena napadu na civile hemijskim oružjem u predgrađu Damaska, Istočnoj Guti. Dok Amerika optužuje sirijski režim da je u više navrata gas hlorin bacao na civile a Moskvu da štiti sirijskog predsednika Bašara el Asada, Rusija tvrdi da su optužbe na račun Damaska neosnovane.

Nova razmena oštrih reči na Ist Riveru. Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama osudila je Rusiju zbog toga što nije prihvatila saopštenje Saveta bezbednosti u kojem se osuđuje upotrebna hemijskog oružja, uključujući i napad protekle nedelje u Istočnoj Guti, predgrađu Damaska, koje drži sirijska opozicija.

Tim optužbama pridružila se i Velika Britanija.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli rekla je da Savet bezbednosti ne može da se saglasi o preduzimanju akcije i pošto je njegov istražni organ utvrdio da je Asadov režim upotrebio hemijsko oružje hlorin, više puta poslednjih nedelja.

"Predložili smo predsedničko saopštenje u kojem se osuđuju ti napadi. Nadam se da će Rusija na kraju usvojiti tekst i tako pokazati da je Savet bezbednosti jedinstven u osudi takvih napada. Ako toga ne bude, moramo ozbiljno da se upitamo: Zbog čega smo ovde", rekla je ambasadorka SAD.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzija te tvrdnje naziva propagandom.

"Postoje glasine da je nedavno osim hlorina upotrebljen i sarin u okolini Damaska. Kada? Gde? Od koga? To je samo propagandna kampanja i nije ništa novo. Teroristi putem takozvanih civilnih organizacija šire glasine preko društvenih mreža, koje odmah prihvataju zapadni mediji", rekao je Nebenzija.

Nažalost i predstavnici nekih zemalja u Savetu bezbednosti su prihvatili takvu retoriku,  neosnovano optužujući sirijski režim i šireći klevete protiv Rusije, istakao je ruski ambasador. 

Rusija je predložila suprotno saopštenje, u kojem se ne pominje napad u Istočnoj Guti i neprihvatljiv nivo nasilja u Siriji.

Eksperti UN saopštili su danas da istražuju više izveštaja. U saopštenju šefa Međunarodne komisije za istragu o Siriji Paula Pinheira, u opsadama u istočnoj enklavi Gauti "desila su se nasumična bombardovanja i namerno izgladnjivanje stanovništva, preneo je Rojters.

U izveštajima se navodi da su u vazdušnim napadima pogođene najmanje tri bolnice tokom proteklih 48 sati i izložili ruglu takozvane zone deeskalizacije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи