Erdogan sa papom o Jerusalimu, terorizmu

Papa Franja je, prvi put posle 59 godina, u Vatikanu primio jednog turskog predsednika. Redžep Tajip Erdogan sinoć je doputovao u Rim, gde su preduzete posebne bezbednosne mere i zabranjena sva okupljanja ili protesti.

Poglavar Rimokatoličke crkve i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudili su  odluku Amerike da Jerusalim proglasi za glavni grad Izraela.

Oni su razgovarali u Apostolskoj palati u Vatikanu, koja se obično koristi u ceremonijalne svrhe, prenosi Rojters.

Tom je prilikom Erdogan zahvalio papi zato što je oštro kritikovao odluku SAD da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Kako prenosi agencija Anadolija, papa i Erdogan razgovarali su i o borbi Turske protiv terorizma u Siriji, te o zajedničkim naporima protiv ksenofobije i islamofobije.

Rojters je naveo da je nakon razgovora, koji je trajao oko 50 minuta, papa poklonio Erdoganu bronzani medaljon koji prikazuje anđela koji drži severnu i južnu hemisferu dok se bori protiv zmajeva.

"Ovo je anđeo mira koji se bori sa demonom rata. To je simbol sveta zasnovanog na miru i pravdi", rekao je papa. 

Erdogan je dopraćen do Trga Svetog Petra, koji je iz bezbednosnih razloga popuno ispražnjem, odakle se uputio iza zidina Vatikana. Ovo je prvi put nakon 59 godina da je papa u Vatikanu primio jednog turskog predsednika.

U centralnom delu Rima su tim povodom 24 sata zabanjena bilo kakva protestna okupljanja, a posetu obezbeđuje oko 3.500 policajaca.

Manji protest oko 200 ljudi na inicijativu italijanskog udruženja Kurda najavljen je za popodne nedaleko od zidina Vatikana.

Predsednik Erodgan je doputovao sinoć u Rim, a njegova poseta biće okončana večeras.

Papa, koji se zalaže za međuverski dijalog, bio je u Turskoj u novembru 2014. godine.

Erdogan je za jučerašnju Stampu izjavio da za Tursku nijedna opcija osim punopravnog članstva u Evropskoj uniji nije opcija, odbacujući francuski predlog o "partnerstvu". 

Erdogan bi tokom dana trebalo da se sastane i sa predsednikom Italije Serđom Matarelom i premijerom Paolom Đentilonijem, prenele su agencije. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије