Nova politička kriza trese SAD

U Sjedinjenim Američkim Državama podigla se bura nakon što su republikanski kongresmeni objavili memorandum, u kojem optužuju FBI i ministarstvo pravosuđa za prekoračenje ovlašćenja tokom istrage povezanosti nekih članova Trampovog izbornog tima sa Rusijom, tokom kampanje 2016.

Memorandum su objavili republikanci iz Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma. Demokrate tvrde da se radi o pokušaju diskreditacije trenutne istrage koja se vodi.

S obzirom na to da je reč o tajnom dokumentu, bilo je potrebno da predsednik Tramp skine oznaku tajnosti, što je on juče i uradio.

U memorandumu se tvrdi da je bivši zamenik direktora FBI Endrju Mekejb priznao kongresmenima da je dosije, koji je o Trampovoj kampanji sastavio jedan bivši britanski obaveštajac, bio povod za prisluškivanje jednog Trampovog saradnika.

Republikanski kongresmen Devin Nunes, koji je insistirao na objavljivanju memoranduma, tvrdi da je reč o pokušaju povezivanja Trampove izborne kampanje sa Rusijom.

"Ovo nije pokušaj da se dođe do nekog teroriste. FBI je otvorio kontraobaveštajnu istragu Trampove kampanje u leto 2016. godine. I onda im je odobren nalog za prisluškivanje pojedinaca u kampanji koristeći opoziciono istraživanje koje je platio Demokratski komitet i kampanja Hilari Klinton", kaže Nunes.

Predsednik Tramp smatra da bi mnogi morali biti postiđeni.

"Mislim da je sramota ono što se dešava u ovoj zemlji. Kada pogledate ovo i mnoge druge stvari koje se dešavaju, mnogi ljudi trebalo bi da se osećaju posramljeno, pa čak i gore od toga", ističe Tramp.

Sa druge strane, demokrate smatraju da je objavljivanje memoranduma pokušaj diskreditacije FBI i Ministarstva pravde kao i istrage o vezama Trampove kampanje sa Rusijom.

Ozbiljno upozoravaju predsednika da ne smenjuje tužioca i zamenika ministra pravde Rozenstina koji nadgleda tu istragu, pošto bi takav potez doveo do ozbiljne ustavne krize.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво