Su-25 oboren u Siriji, usledila ruska osveta za ubijenog pilota

Ruski borbeni avion Su-25 oboren je u provinciji Idlib na severu Sirije. Ekstremisti na zemlji ubili pilota koji se katapultirao. Rusija uzvratila napadom u kojem je ubijeno 30 militanata. Džihadistička grupa Tahrir el Šam preuzela je odgovornost za obaranje aviona.

"Ruski borbeni avion Su-25 srušio se 3. februara iznad zone deeskalacije u Idlibu. Pilot je prijavio da se katapultirao iz oblasti koja je pod kontrolom ekstremista Džabhat el Nusra", navelo je ministarstvo. 

Prema preliminarnim informacijama, avion je oboren prenosivim protivvazdušnim raketnim sistemom, dodaje ministarstvo.

Pilota su ubili ekstremisti pošto je uspešno iskočio iz aviona i živ se sputio na zemlju. Ovu informaciju ruskog ministarstva potvrdila je i Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Takođe, jedan neimenovani ekstremista rekao je za AP da je ruski pilot ubijen nakon što je pružio otpor hapšenju i pucao iz svog pištolja na ekstremiste koji su pokušali da ga uhvate živog.

Tas prenosi da će se Rusija pridružiti naporima Turske u Idlibu kako bi dopremila telo ubijenog ruskog pilota. 

Rusija uzvratila za ubijenog pilota

Kao odgovor na obaranje aviona, usledio je napad Rusije u kome je u Idlibu ubijeno 30 ekstremista.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, napad je izveden oružjem velike preciznosti, sa za sada nepoznate lokacije.

U međuvremenu, odgovornost za obaranje aviona preuzela je džihadistička grupa Tahrir el Šam.

Ta grupa, kojoj se ranije priključio i ekstremistički Nusra Front, tvrdi da je avion oborila iz ručnog raketnog bacača, ali se ne navodi ko je odgovoran za ubistvo pilota koji se katapultirao.

Grupa Tahrir el Šam je objavila saopštenje u kom citira svog komandanta zaduženog za protivvazdušnu odbranu da su njihovi borci oborili avion iznad grada Sarakeba, u severozapadnoj provinciji Idlib.

Video-snimak objavljen na društvenim mrežama prikazuje trenutak kada je avion pogođen, dok se na drugom vidi olupina u plamenu na zemlji, javlja Bi-Bi-Si.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи