Severna Koreja stekla 200 miliona dolara kršeći sankcije UN?

Kršeći sankcije UN u 2017. Severna Koreja je stekla gotovo 200 miliona dolara zahvaljujući ilegalnom izvozu, pokazuje poverljivi izveštaj nezavisnih monitora UN, koji su istovremeno optužili Pjongjang da snabdeva oružjem Siriju i Mjanmar, prenosi "Rojters".

Izveštaj komitetu za sankcije Saveta bezbednosti UN, u koji je Rojters imao uvid, takođe pokazuje da je Severna Koreja slala ugalj u luke u Rusiji, Kini, Južnoj Koreji, Maleziji i Vijetnamu.

Pritom je mahom korišćena lažna dokumentacija, koja je kao zemlju porekla uglja navodila države kao što su Rusija i Kina umesto Severne Koreje.

Savet bezbednosti je jednoglasno pooštrio sankcije Pjongjangu od 2006. u nastojanju da suzbije finansiranje nuklearnog i raketnog programa, time što je zabranio izvoz uglja, olova, gvožđa, tekstila i morskih plodova, i ograničivši uvoz sirove nafte i proizvoda od benzina, podseća Rojters.

U izveštaju monitora UN na 213 strana se navodi da Severna Koreja zaobilazi sankcije i najnovije rezolucije UN koristeći globalne kanale snabdevanja naftom, strane državljane kao saučesnike, registre ofšor kompanija i međunarodni bankarski sistem.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво