Kontroverzni zakon Sejma, oštre kritike Izraela

Poljski Senat je velikom većinom usvojio kontroverzni zakon prema kojem je nezakonita svaka tvrdnja kojom se sugeriše umešanost Poljske kao države u Holokaust. Predlog zakona koji je prethodno usvojio Sejm, izazvao je oštre kritike Izraela koji je Varšavu optužio za pokušaj menjanja istorije. Zakon će postati važeći kada ga potpiše predsednik Andžej Duda.

Sporni zakon zabranjuje upotrebu sintagme "poljski holokaust" ili "poljski logori smrti" – za šta je zaprećeno novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine. Dakle, svi zločini koje je na tlu Poljske počinila nacistička Nemačka – ne mogu se smatrati "poljskim zločinima", jer iza njih nije stajala država.

"Pričanje o najtamnijoj strani poljske prošlosti, o njenom sramnom delu – nije ni na koji način ugroženo ovim zakonom. Poljska je demokratska država vladavine prava koja poštuje javnu debatu, naučna istraživanja i pravo na kritiku", rekao je zamenik ministra pravde Poljske Marcin Varkol.

Da Poljaci ne žele da se osećaju krivima za nacističke zločine, naglasio je i poljski predsednik Andžej Duda, premda je priznao da su poljski pojedinci preduzimali "gnusne" akcije protiv jevrejskih suseda.

"Jasno ću naglasiti sledeće – nije bilo poljskih koncentracionih logora, niti poljskih kampova za istrebljenje. Takve kampove su na teritoriji tada nepostojeće države Poljske – izgradili Nemci, nacisti koji su napali Poljsku i uništili je zajedno sa Sovjetima", naveo je Duda.

U Poljskoj, međutim, ima i onih koji misle da će sporni zakon među ljude uneti strah.

"O novijoj istoriji, odnosno vremenu nacističke okupacije, može se naširoko razgovarati. Javna diskusija o tome treba da se odvija bez ikakvih prepreka, a ne pod budnim okom tužioca", istakao je Bogdan Klič iz Opozicione građanske platforme.

Poslanik nezavisne opozicije Poljske Marek Borovski smatra da taj zakon implicira da se o nekim stvarima kao što su poljski zločini u vreme nacista – ne sme pričati ni u Poljskoj, niti van nje. "To je najstrašnije od svega", rekao je Borovski.

Reč je o prekrajanju istorije – tvrdi i izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Zakon je, kaže, neosnovan, jer postoji samo jedna istorijska istina, a Holokaust niko ne može da porekne. I Sjedinjene Države su juče urgirale na konzervativnu vladu u Varšavi da revidira sporni zakon, izrazivši brigu zbog mogućih posledica i urušavanja odnosa sa Vašingtonom i Tel Avivom.

"Izrael sa krajnjom ozbiljnošću gleda na bilo kakav pokušaj da se ospori istorijska istina. Nijedan zakon neće promeniti činjenice", rekao je portparol izraelskog ministarstva na Tviteru, prenosi AP.  

Nakon što je zakon usvojen u Donjem domu poljskog parlamenta prošle nedelje, sada je izglasan i u Gornjem domu sa 57 glasova "za", dok je 23 poslanika bilo "protiv".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво