Ruski ambasador: Obustava nafte za Severnu Koreju kao objava rata

Bolje je ne obustavljati isporuke nafte i naftnih derivata Severnoj Koreji jer bi Pjongjang to protumačio kao objavu rata, izjavio je ruski ambasador u Severnoj Koreji.

To bi onda dovelo do ozbiljnih problema, uključujući i probleme humanitarne prirode, rekao je ambasador, a prenosi Rojters pozivajući se na RIA Novosti.

Ruski ambasador u Pjongjangu je istakao da su neosnovane tvrdnje SAD da ruske luke rukovode snabdevanjem Severne Koreje ugljem.

Ranije ovog meseca, neimenovani izvor ruskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je da optužbe američkog predsednika Donalda Trampa da Moskva krši sankcije UN prema Severnoj Koreji, Rusija smatra apsolutno neosnovanim, prenela je tada agencija Interfaks.

Tramp je u intervjuu za Rojters polovinom januara rekao da Rusija pomaže Severnoj Koreji da izbegne međunarodne sankcije i da verovatno pomaže Pjongjangu da se snabde onime što je Kina prestala da mu isporučuje.

Zapadnoevropski bezbednosni izvori su krajem decembra rekli Rojtersu da su ruski tankeri snabdeli Severnu Koreju gorivom najmanje tri puta proteklih meseci, prevozeći robu morskim putem, što predstavlja kršenje međunarodnih sankcija protiv Pjongjanga, dok je Rusija negirala da krši te sankcije.

Severna Koreja se oslanja na uvezeno gorivo kako bi održala funkcionisanje svoje posustale ekonomije, a takođe joj je nafta potrebna za program interkontinentalnih balističkih raketa i nuklearnog oružja.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи