Aden, borbe protiv separatista sa juga Jemena

Najmanje deset jemenskih vojnika je ubijeno a 30 je ranjeno u borbama protiv separatista sa juga zemlje, širom privremene prestonice Adena. Separatisti su zauzeli vojnu bazu i nekoliko vladinih zgrada, javljaju lokalni mediji.

Jemenski premijer Ahmed bin Dar je putem Fejsbuka uputio apel arapskim zemljama da spasu Aden i spreče da grad padne u ruke separatista sa juga Jemena koji žele da sruše predsednika Hadija i otcepe se od severa zemlje kojim dominiraju Huti, navodi Rojters.

"Oni nadiru vojno, uspostavljaju nove vojne kontrolne punktove i napadaju legitimne (vladine) kampove", napisao je Bin Dar misleći na separatistički Južni tranzicioni savet (STC).

Poručio je da je "ovo ozbiljna stvar i koalicija i Arapi u celini moraju da se pokrenu kako bi spasli situaciju".

"Stvar je u njihovim rukama i nada se, kako mi to vidimo u vladi, nalazi u (Ujedinjenim Arapskim) Emiratima (UAE)", ocenio je jemenski premijer.

Borbe su izbile nakon što je istekao rok koji je prošle nedelje separatistički STC dao Hadiju da raspusti Bin Darovu vladu koju optužuju za korupciju i loše upravljanje.

Separatisti preuzeli vojnu bazu i nekoliko vladinih zgrada

Očevici za Rojters kažu da su naoružani vojnici raspoređeni po većini delova grada Adena i da tom južnom jemenskom lukom odjekuju eksplozije i čuje se pucnjava iz automatskog oružja.

Lokalni mediji javljaju da deluje da naoružani separatisti imaju preimućstvo pošto su preuzeli vojnu bazu i nekoliko vladinih zgrada iz ruku vojnika lojalnih Hadiju, a da se istovremeno na stotine demonstranata koji traže nezavisnost juga zemlje okupilo na glavnom trgu u Adenu.

Rojters prenosi, pozivajući se na lokalne medicinske službe, da su podaci o žrtvama prikupljeni iz više bolnica tek preliminarni.

AP navodi da je predsednik Abed Rabo Mansur Hadi rasporedio snage širom Adena kako bi sprečio proteste južnjaka koji žele da sruše vladu.

Navodi se da proteste predvodi bivši guverner Adena Aidarus el Zubaidi kojeg podržavaju UAE, zemlja koja je ključna članica koalicije na čelu sa Saudijcima koja štiti Hadija, ali su istovremeno UAE u lošim odnosima sa njim.

Borce suprotstavljene Hadijevim trupama predvode snage pod nazivom "Bezbednosni pojas", koje je obučila i naoružala vojska UAE.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво