Jevtić: Podrška povratnicima će biti stalna

Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić rekao je da obilaskom mesta gde žive srpski povratnici da želi svima da pošalje jasnu poruku da će njegova podrška i podrška ministarstva na čijem je čelu povratnicima u svim sredinama na Kosovu biti stalna i neizostavna.

Porodici Dubić je poručio da će im materijalna šteta biti nadoknađena i dodao da "oni koji ne misle dobro povraticima ne misle dobro ni sebi".

Snežana Dubić, samohrana majka šestoro dece, rekla je prošlog vikenda predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je poljoprivredna mehanizacija od države stizala u Istok, ali da su pojedinci uzimali za sebe. On se žalila i da sa šestoro dece živi od jedne plate, te zamolila predsednika za zaposljenje najstarijeg sina.

U okviru posete Srbima u Istoku, Jevtić je obišao i OŠ "Radoš Tošić", u Osojanu, razgovarao sa nastavnim osobljem i direktorom škole o tome na koji način može da im pomogne i poklonio im ikonu Setog Save poželevši svima više dece u školi u budućnosti, saopšteno je iz Jevtićevog kabineta.

Ministar je u kratkom interviju za Radio "Bravo" iz Osojana, koji se nalazi u prostorijama ove škole, izjavio da je uveren da nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu za Srbe na ovim prostorima dolaze bolji dani i da su već preduzeti neki konkretni koraci kako bi se dodatno pomoglo svima kojima je pomoć potrebna.

Istako je da očekuje uskora rešenja i za neke sistemske probleme. Jevtić je pozdravio gest rukovodstva radija "Bravo", da zaposli mladog Leonida Dubića, rekavši da ovo mora biti primer svima koji žele da Srba na Kosovu bude više, jer su nezaposlenost i nedovoljna ekonomska razvijenost povratničkih sredina problemi koji se moraju rešiti što pre.

Najavio je i pokretanje projekta proizvodnje luka koji će se finansirati od strane Ministarstva za zajednice i povratak, gde su obezbeđena sredstva i što je još važnije tržište. To će itekako pomoći povratnicima da ekonomski ojačaju.

"Srbi danas u opštini Istok, povratnici, žive teško. Ali svi moramo priznati da je život danas nešto bolji i pored svih problema. Osojane danas i Osojane kada sam prvi put ovde došao nije isto, danas je bolje i to se oseća", reko je Jevtić.

On je napomenuo da je tu novi parohijski dom, novi Omladinski centar sa bazenom, tu su novi putevi, nove srpske kuće. "Tu su ljudi što je najvažnije, za koje se borimo i borićemo se na svaki način da nam ostanu i da se vrate. Međutim situacija je i dalje teška što nam govori da moramo da nastavimo da radimo i budemo prisutni svuda i svakog dana. To ćemo činiti", rekao je Jevtić.

Nakon obilaska Ljubožde, Suvog Lukavca i Osojana, ministar Jevtić će u toku dana, posetiti i Orahovac i Veliku Hoču. Ova mesta će ministar Jevtić obići zajedno sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i direktorom Kancelarije za KiM Vlade Srbije Markom Đurićem.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво