Forum u Davosu – kako kreirati zajedničku budućnost u rascepkanom svetu?

Svetski ekonomski forum je otvoren, tako da će narednih dana u Davosu brojni državnici, bankari, biznismeni, raspravljati o najvažnijim globalnim ekonomskim temama. Na dnevnom redu danas je obraćanje evropskih lidera. Na 48. Svetskom forumu boraviće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Borba protiv terorizma i potencijalni teroristički napadi koji su od 2015. godine eskalirali na Starom kontinentu – biće glavne teme na agendi evropskih lidera.

O tome kako kreirati zajedničku budućnost u rascepkanom svetu, govoriće francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Norveške, Grčke i Italije.

"Verujemo da je nastupio neverovatan momenat za našu zemlju, da smo sposobni da je transformišemo i zato podržavamo dolazak kapitala i talenata. Verujemo u čvrsto liderstvo u Evropi", rekao je ambasador Francuske za međunarodne investicije Paskal Kanji.

Za razliku od kineskog predsednika Si Đinpinga koji je prošle godine u Davosu istakao ogroman značaj globalizacije, američki lider Donald Tramp upravo nju krivi za odlazak američkih kompanija u Meksiko i azijske zemlje, pa je uoči odlaska u Davos, odobrio povećanje carinskih stopa na uvoz veš-mašina i solarnih panela iz Kine.

"Ove mere doprineće otvaranju novih radnih mesta u Americi i za Amerikance. Mnoge fabrike vratiće se u našu zemlju i niko više neće moći da nas iskorišćava", poručio je Tramp.

Vang Hejun iz kineskog Ministarstva trgovine smatra da je to preterani protekcionizam domaće industrije i zloupotreba trgovinskih barijera. "Mi se tome snažno protivimo. Ne želimo trgovinski rat sa Amerikom", rekao je Vang Hejun.

I drugi lideri upozoravaju na opasnost od protekcionizma. Protiv Trampove politike, ali i sve većih nejednakosti u svetu, u Cirihu i Davosu – protesti antikapitalista.

"Tramp je samo jedan od onih sa kojima se ne slažemo. Svih ovih godina zapravo protestujemo protiv Svetskog ekonomskog foruma, a Tramp je možda najbolji simbol takvog sveta", rekao je jedan od demonstranata.

Prvi put od globalne krize koja je počela pre deceniju, velike svetske ekonomije rastu zajedno, piše Njujork tajms, navodeći takođe da gosti švajcarskog ski-centra nemaju mnogo briga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи