CIA: Samoodbrana nije jedina svrha raketnog programa Severne Koreje

Direktor CIA Majk Pompeo kaže da CIA veruje da raketni program Severne Koreje nema za svrhu samo samoodbranu, već prisilu, navodeći da bi naredni logičan korak Pjongjanga mogao biti razvijanje arsenala oružja i sposobnosti ispaljivanja većeg broja raketa.

Direktor CIA je upozorio da je Severna Koreja "sve bliža" sposobnosti da Amerikance dovede u opasnost svojim nuklearnim raketama i ocenio da se severnokorejski lider Kim Džong Un neće smiriti dok ne bude mogao da zapreti istovremenim višestrukim nuklearnim napadima na SAD, prenosi AP. 

CIA smatra, naveo je Pompeo, da Kim nuklearno oružje neće upotrebiti samo da bi ostao na vlasti, već i da bi zapretio ponovnim ujedinjenjem podeljenog Korejskog poluostrva pod svojim totalitarnim režimom.

"Severna Koreja je sve bliža sposobnosti da Ameriku dovede u opasnost. Želim da svi shvate da marljivo radimo kako bismo obezbedili da za godinu dana mogu ponovo da vam kažem da ih više meseci deli od te sposobnosti. Taj vremenski okvir nije statičan", istakao je Pompeo, govoreći na američkom institutu "Enterprajz".

Pompeo ipak ne smatra da će severnokorejski napad na SAD uslediti u bliskoj budućnosti i ističe da će američki predsednik Donald Tramp učiniti sve što može kako bi izbegao vojnu akciju protiv Pjongjanga.

"Mnogo se napora ulaže u celoj američkoj vladi kako bi se obezbedilo da Amerikanci ne moraju da se osećaju ugroženo. Videli smo šta se dogodilo na Havajima. To je imperativ, američki nacionalni imperativ, da mi kao obaveštajna agencija dostavljamo informacije našim visokim liderima kako bi oni mogli da reše ovo pitanje na način koji će američkom narodu ići u korist", rekao je direktor CIA.

Predsednik Tramp je, ukazao je Pompeo, fokusiran na diplomatsko rešenje krize, ali CIA radi na tome da mu pruži niz drugih opcija.

Vud: SAD neće priznati Severnu Koreju kao zemlju sa nuklearnim naoružanjem

Pompeo je istakao i da je ključni rizik dopuštanja Severnoj Koreji da razvija svoj nuklearni i raketni program – širenje nuklearnog oružja na druge zemlje, preneo je Rojters.

Ranije ovog meseca, stanovnici Havaja bili su u panici nakon lažne uzbune na napad balističkom raketom.

Severna Koreja upozorila je da ima "moćno i pouzdano" nuklearno oružje kojim može odvratiti bilo kakav napad, a istovremeno je optužila SAD da raspoređuju vojne resurse u blizini te zemlje pod izgovorom da osiguravaju bezbednost Zimskih olimpijskih igara, koje se održavaju u Južnoj Koreji.

"Ovo je opasan čin upropašćavanja trenutne pozitivne atmosfere u odnosima između dve Koreje koji bi mogao da ponovo dovede do ekstremne faze sukoba", rekao je severnokorejski ambasador u UN u Ženevi Han Tae Song, govoreći na konferenciji o razoružanju, prenosi Rojters.

Američki ambasador za pitanja razoružanja Robert Vud rekao je da SAD neće priznati Severnu Koreju kao zemlju sa nuklearnim naoružanjem. 

"Ako Severna Koreja želi da se vrati i da bude u milosti međunarodne zajednice, ta zemlja zna šta treba da radi, treba da preduzme korake ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva", zaključio je američki ambasador.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво