Gardijan o globalnoj nejednakosti, Davosu, Trampu...

Bogati moraju da odbace ideju da su mnogo bolji od ostalih i da se više posvete društvu, jer će u suprotnom rastuća nejednakost učiniti da što veći broj ljudi živi u strahu i sa sve manje nade, navodi se u komentaru britanskog lista "Gardijan" o globalnoj nejednakosti.

Takav razvoj situacije bi, kako ocenjuje list, bio katastrofa za demokratiju i doveo bi do toga da "trampizam" postane stalna karakteristika političkog okruženja.

Milijarderi i direktori vodećih svetskih korporacija će na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji počinje danas, razgovarati o nejednakosti i siromaštvu, ali će učiniti malo u vezi s tim, jer ne veruju da se njihovi najbolji interesi poklapaju sa interesima građana.

To je, kako ocenjuje Gardijan, greška istorijskih razmera.

"Bogatima je mrsko da isplate dnevnu zaradu, ali će finansirati filharmonijski orkestar. Zabraniće sindikate, ali će organizovati radionicu na temu transparentnosti u vladi", smatra jedan od vodećih međunarodnih stručnjaka za pitanja globalne nejednakosti Branko Milanović.

Gardijan dalje navodi da politička i ekonomska kriza zahtevaju povratak balansa između nacionalne države i otvorene globalne ekonomije, kao i da je aktuelni model trgovinske globalizacije otvorio vrata za demagogiju, kao što je, kako navodi, demagogija gospodina Trampa.

Demokratija će potpasti pod čini populista, kao što je Donald Tramp, ako ne uspe da se uhvati ukoštac sa posledicama globalizacije, ocenjuje Gardijan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи