Zeman dao Babišu drugu priliku

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman odlučio je da Andreja Babiša ponovo postavi za premijera, ne obazirući se na to da li će uspeti da osvoji novi mandat u drugom krugu predsedničkih izbora u Češkoj, zakazanom za 26. i 27. januar.

Zeman je u debati rekao da će Babišu dati još jednu priliku da pokuša da formira vladu, što bi, kako navodi Rojters, moglo da mu da prostora da u narednih nekoliko meseci pronađe koalicione partnere s kojima bi imao većinu u parlamentu.

Milijarder i biznismen, Babiš je prošle nedelje podneo ostavku na mesto premijera Češke nakon što je vladi izglasano nepoverenje.

Zemanu mandat ističe 7. marta, kada će odstupiti sa pozicije predsednika države, ukoliko izgubi na izborima od svog protivnika, akademika Jirija Drahoša.

Zeman je, međutim, uveren da Drahoš neće imati priliku da postavi premijera, a u slučaju da izgubi na izborima, rekao je da će ubrzati postupak ponovnog postavljenja Babiša na mesto premijera.

Drahoš smatra da je neprihvatljivo da se protiv premijera vodi krivični postupak, pa je zato savetovao Babišu da ne traži novi mandat.

Protiv Babiša se vodi postupak zbog optužbi da je prisvojio novac od subvencija Evropske unije pre deset godina.

On ove navode demantuje, a u slučaju da bude osuđen preti mu kazna zatvora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво