Potpisan ugovor o isporuci S-400 Turskoj, još zainteresovanih

Ministar odbrane Rusije general Sergej Šojgu saopštio je da je potpisan ugovor o isporuci raketnog sistema odbrane S-400 Turskoj. Dodaje da je još zemalja zainteresovano, a da je Turska druga zemlja NATO-a koja je kupila ruske odbrambene sisteme.

"Dva raketna sistema S-400 postavljena su u Siriji u bazama Hmejmim i Tartus. Ovo su jedinstveni sistemi sa neprevaziđenim učinkom. Ovo je razlog zbog kog je potpisan ugovor o isporuci sistema S-400 Turskoj, koja je članica NATO-a", poručio je Šojgu u Vijetnamu, gde se trenutno nalazi na svojoj turneji kroz zemlje jugoistočne Azije, prenosi Tas.

Članovi Šojguove delegacije takođe su naglasili da je Turska druga članica NATO-a koja je kupila ruske sisteme vazdušne odbrane, dodajući da je Grčka naoružana sistemom S-300.

"Druge države su takođe izrazile interesovanje za kupovinu sistema S-400, uključujući države na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji. Pregovori su u toku", navodi Šojgu.

Rekao je da je Moskva spremna da podeli svoje iskustvo u korišćenju oružja i vojne tehnike u borbi protiv međunarodnog terorizma u Siriji.

"Nijedan sastanak sa našim kolegama iz inostranstva ne prođe bez razgovora o kupovini ruskog naoružanja", rekao je Šojgu.

Septembra 2017. godine, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je da je Ankara potpisala ugovor sa Moskvom o kupovini sistema S-400 i da su uplatila kaparu.

Prema rečima direktora ruske državne korporacije "Rostek", Sergeja Čemezova, isporuka sistema S-400 Turskoj počeće u martu 2020. godine.

Karakteristike sistema S-400 

S-400 je trenutno najnapredniji sistem raketne vazdušne odbrane, a u službi je od 2007. godine.

Dizajniran je da uništava avione, krstareće i balističke rakete, a može se i koristiti za napade zemlja–zemlja.

S-400 ima mogućnost da napada ciljeve na daljini do 400 kilometara i visini do 30 kilometara.

Jedina zemlja koja trenutno aktivno koristi sistem S-400 je Rusija, a postoje planovi da se isporuče Kini, Turskoj, Indiji i Saudijskoj Arabiji, navodi ruska agencija.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво