Senatori postigli dogovor o nastavku finansiranja Vlade SAD

Američki Senat i Predstavnički dom izglasali su zakon o nastavku finansiranja vlade, pošto su prethodno demokrate popustile i pristale da okončaju opstrukciju Senata.

Pre nego što zakon o privremenom finansiranju vlade do 8. februara stupi na snagu potrebno je da ga potpiše predsednik Donald Tramp, što će se, kako se očekuje, ubrzo dogoditi.

Kako je ranije javio izveštač RTS-a, zakon je u Senatu donesen velikom većinom sa 81 glasom "za" i 18 "protiv".

Time je okončana trodnevna blokada finansiranja američke federalne vlade, prva od 2013. godine.

Demokratski senatori su popustili i pristali da okončaju opstrukciju Senata koja je onemogućavala donošenje zakona o nastavku privremenog finansiranja savezne vlade do 8. februara. 

Podrška deblokadi uslovljena debatom o imigraciji

Vođa demokratske manjine u Senatu rekao je da je u zamenu za to lider republikanske većine Mič Mekonel pristao da do tog datuma počne debatu o pitanjima imigracije, odnosno statusu imigranata koji su kao maloletni nelegalno ušli u SAD, a koji su bili zaštićeni izvršnom uredbom koju je doneo bivši predsednik Obama, takozvanim programom DAKA.

Trampova administracija želi reviziju DAKA, koji ilegalnim imigrantima koji su odrasli u SAD omogućava da produžavaju boravak na po dve godine, do konačnog rešenja njihovog statusa.

Mekonel je rekao da deblokada pokazuje da "američki narod ne razume" zašto su demokrate pribegle finansijskoj blokadi vlade kako bi "pomogli ilegalnim imigrantima".

Zakon o privremenom finansiranju do sada nije mogao da bude usvojen bez obzira na to što republikanci imaju 51 od 100 glasova u Senatu, jer je za prevazilaženje opstrukcije Senata kroz debatu potrebno 60 glasova.

Demokrate su pristale na nagodbu nakon što su od lidera republikanske većine dobili uveravanja da će Senat razmatrati predloge o imigraciji tokom narednih nedelja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи