Puđdamon ponovo kandidat za predsednika Katalonije

Predsednik parlamenta Katalonije Rože Torent predložio je Karlesa Puđdamona kao jedinog kandidata za formiranje vlade tog španskog regiona – uprkos njegovom statusu begunca od španske pravde.

Rože Torent je rekao da Karles Puđdamon, koji je i ranije bio na čelu Katalonije, ima dovoljnu podršku za formiranje vlade u parlamentu formiranom na osnovu regionalnih izbora u decembru, prenosi AP.

O imenovanju Puđdamona (55), koji je u poslednja tri meseca u inostranstvu, katalonski parlament treba da glasa krajem januara.

"Svestan sam njegove lične i pravne situacije, ali on je apsolutno legitiman kandidat za predsednika vlade", rekao je Torent novinarima.

Dodao je da je od španskog premijera Marijana Rahoja, koji treba da poveri mandat za sastavljanje vlade u Kataloniji, tražio da razgovaraju o trenutnoj "nenormalnoj situaciji".

Rahoj odbacuje mogućnost da Puđdamon, koji je u Španiji optužen za pobunu, bude šef katalonske vlade.

Katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost, a španska vlada je zatim raspustila lokalnu vlast i raspisala prevremene regionalne izbore.

Na novim izborima, 21. decembra, stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo su osvojile većinu, sa 70 od 135 mesta u parlamentu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара