Rohingje se protive povratku u Mjanmar

U izbegličkim kampovima u kojima se nalaze stotine hiljada pripadnika muslimanskog naroda Rohingja porasle su tenzije zbog operacije čiji je cilj da oni budu vraćeni natrag u Mjanmar, odakle su pobegli posle oštrih mera mjanmarske vojske.

Desetine izbeglica su danas držale transparente protiveći se povratku u Mjanmar, u trenuku kada specijalni izaslanik UN Janghi Li obilazi kampove duž granice Bangladeša sa tom zemljom, prenosi Rojters.

Neki izbeglički lideri su rekli da su im vojni zvaničnici u Bangladešu zapretili oduzimanjem kartica za porcije hrane ako se ne vrate u Mjanmar.

Prema sporazumu potpisanom prošle nedelje, Mjanmar treba da primi Rohingja izbeglice iz Bangladeša u dva prijemna centra i u privremenom kampu u blizini zajedničke granice počev od utorka, što bi trebalo da se nastavi u naredne dve godine.

Izbeglice, međutim, odbijaju da se vrate ukoliko bezbednost ne može da im bude zagarantovana i ukoliko im Mjanmar ne zadovolji zahteve za dodeljivanjem državljanstva i uvršćivanjem na listu priznatih etničkih manjina.

Takođe, traže da im kuće, džamije i škole koje su spaljene ili uništene tokom vojne operacije, budu ponovo izgrađene.

Više od 655.000 Rohingja izbeglica pobeglo je u Bangladeš nakon što je mjanmarska vojska protiv njih primenila oštre mere u severnom delu države Rakajn kao odgovor na napade ekstremista na bezbednosne snage 25. avgusta prošle godine.

Ujedinjene nacije su tu operaciju opisale kao etničko čissćenje nad Rohingjama, što Mjanmar poriče.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи