Severna i Južna Koreja u Lozani o zajedničkom nastupu na ZOI

Olimpijski i vladini zvaničnici Severne i Južne Koreje započeli su sastanak u sedištu Međunarodnog olimpijskog komiteta u Švajcarskoj kako bi razgovarali o zajedničkom nastupu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu narednog meseca.

Ministri sporta obe zemlje pridružili su se sastanku kako bi razradili istorijski dogovor, koji su dve zemlje postigle u sredu, prenosi AP.

Kako je ranije saopštilio Ministarstvo za ujedinjenje iz Seula, Severna i Južna Koreja dogovorile su se da formiraju zajednički ženski hokejaški tim za učešće na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjongčangu, čiji će članovi na ceremoniji otvaranja 9. februara ići zajedno pod zastavom ujedinjenog poluostrva.

Istovremeno, Ministarstvo za ujedinjenje iz Seula saopštilo je će Severna Koreja sutra poslati u Južnu Koreju delegaciju koja bi trebalo da proveri kako teku pripreme za odlazak severnokorejske umetničke trupe na ZOI.

Severna Koreja je, naime, juče otkazala planove da za vikend pošalje u Južnu Koreju delegaciju, koju je trebalo da predvodi vođa veoma popularne ženske grupe Hjun Song Vol.

Ipak, Pjongjang je danas poslao saopštenje u kojem navodi da će poslati delegaciju 21. januara, te da bi plan posete mogao da bude sproveden kao što je ranije dogovoreno, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo.

Južnokorejska vlada će razmotriti predlog Pjongjanga i odgovoriti na njega, preneo je Rojters.

U međuvremenu je zamenik šefa ruske diplomatije Igor Morgulov rekao da Moskva pozdravlja direktan dijalog između Severne i Južne Koreje i veruje da bi on trebalo da se nastavi.

Međunarodni olimpijski komitet nagovestio je u petak da će na se na razgovorima odlučivati o "još uzbuljivih inicijativa".

Zimske olimpijske igre biće održane u Pjongčangu, u Južnoj Koreji, od 9. do 25. februara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво