Operacija turske vojske protiv Kurda u Siriji

U turskim vazdušnim napadima u Siriji pogođeno je 108 kurdskih meta, saopštila je vojska. Turska vojska nije precizirala da li su se sve mete nalazile u provinciji Afin u Siriji, gde se nalazi glavni deo kurdskih paravojnih formacija u Siriji, prenosi "Rojters". Rusija povlači trupe iz Afrina. Sirijska vlada osudila turske napade.

Turska vojska je saopštila da je pogodila skloništa koja koriste ekstremisti tri grupe - Kurdistanske radničke partije (PKK), Partije demokratskog jedinstva (PJD) i Jedinica za narodnu zaštitu (JPG), nakon što su ekstremisti pucali na turske položaje unutar Turske, prenosi Rojters

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je u sirijskom regionu Afrin, koji je pod kontrolom Kurda, počela vojna operacija nakon što je turska vojska izvela prekogranično granatiranje 

"Uništićemo teroristički koridor postepeno, kao što smo to učinili u operacijama u Džarabulusu i El Babu, počev od zapadne strane. Operacija u Afrinu je praktično počela na terenu. Sledeći je Manbidž", rekao je Erdogan.

On je više puta najavljivao da će slomiti sirijsku kurdsku miliciju u Afrinu, koju vidi kao bezbednosnu pretnju Turskoj, napominje britanska agencija.

Turski mediji javljaju da je grupa boraca sirijske opozicije, koje podržava Turska, krenula ta oblasti Afrina kao deo turske ofanzive.

Izveštači agencije AP na tursko-sirijskoj granici javljaju da su primetili najmanje pet aviona kako lete ka Afrinu, kao i konvoj autobusa za koje se pretpostavlja da prevoze sirijske opozicione borce. Kako se navodi, u tom konvoju su i kamioni sa mitraljezima.

Visoko pozicionirani zvaničnik američkog Stejt departmenta juče je izjavio da ukoliko se ispostavi da su navodi o turskom granatiranju sirijskog regiona Afrin tačni, to bi ugrozilo regionalnu stabilnost i ne bi pomoglo u zaštiti bezbednosti turske granice.

Milicija sirijskih Kurda saopštila je da im vazdušni napadi Turske na region Afrin, na severozapadu Sirije, nisu ostavili drugi izbor nego da uzvrate.

Kurdske Jedinice za zaštitu naroda (JPG), koje uživaju podršku SAD, takođe su navele da je turska vojska gađala civilna naselja.

"Pobedićemo ovu agresiju kao što smo pobedili i u drugim takvim napadima na naša sela i gradove", navodi se u saopštenju.

JPG je, takođe, pozvala muškarce i žene na severu Sirije da im se pridruže da zaštite Afrina, prenosi Rojters.

Rusija povlači trupe iz Afrina 

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da povlači trupe raspoređene blizu sirijskog grada Afrina, nakon što su turski avioni izveli vazdušni napad.

Kako se navodi, to je učinjeno da bi se sprečile moguće provokacije, a da bi se izbegla pretnja po život i zdravlje ruskih vojnika - operativna grupa Centra za pomirenje zaraćenih strana i vojne policije u oblasti Afrin preseljena je na podrucje Tel-Ađar, prenosi AP.

Područje Tel Ađar se naziva i demilitarizovana zona, a kao takvo je osnovano u septembru, a navodi se da se za sada ne zna koliko ruskih službenika je pogođeno ovim najnovijim dešavanjima. 

Inače, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu razgovarao je o najnovijoj turskoj ofanzivi u Siriji sa američkim državnim sekretarom Reks Tilersonom, saopštili su turski zvaničnici.

Razgovor je inicirao Tilerson, ali nisu objavljeni bliži detalji, prenosi AP. 

Tilerson  je telefonom razgovarao i sa Sergejem Lavrovom o situaciji na severu Sirije, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, Lavrov i Tilerson su razgovarali "o stanju u Siriji, uključujući i problem stabilnosti na severu zemlje i o promovisanju mirovnog rešenje pod okriljem UN koje bi trebalo da se postigne Kongresu nacionalog dijalog Sirije, koji će se održati u Sočiju".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво