Male šanse da se izbegne blokada vlade SAD

Tačno godinu dana od inauguracije predsednika Donalda Trampa, Sjedinjene Države će ostati bez sredstava za dalje finansiranje vlade. Šanse da se to izbegne sve su manje, što će biti prvi put u istoriji Amerike da vlada bude blokirana kada su i članovi Kongresa i predsednik iz iste stranke.

Predstavnički dom Kongresa sinoć je, po stranačkoj liniji, usvojio rebalans budžeta, koji omogućava normalno finansiranje vlade do 16. februara. Ali taj predlog nema dovoljan broj glasova u Senatu.

Većina demokrata i dva republikanca smatraju da je neophodno doneti budžet koji će omogućiti normalno finansiranje države do kraja fiskalne godine.

Kamen spoticanja je zahtev demokrata da se trajno reši staus 800.000 imigranata koji su kao deca mlađa od devet godina sa roditeljima ušli u Ameriku.

Predsednik Tramp insistira da to pitanje bude rešeno tek kada Kongres odobri 18 milijardi dolara za izgradnju zida duž granice sa Meksikom, ukine program lutrije za nove migrante i mogućnost odobravanja boravka najbližim članovima porodice legalnih imigranata. To je za demokrate neprihvatljivo.

"Senatore Šumer, ne obustavljajte rad vlade. Ne ugrožavajte našu vojsku i nacionalnu bezbednost. To je neodgovorno i rizično. Želim da naši građani shvate da su demokrate u Senatu jedina prepreka za funkcionisanje vlade", rekao je Pol Rajan, predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa.

Kongresmen demokrata Adam Šif rekao je da je glavni problem predsednik. "Ujutro ima jedno mišljenje, posle podne drugo. Teško je pregovarati kada sam predsednik ne zna šta hoće", navodi Šif.

Šanse da se do ponoći postigne dogovor su male. Senat planira da nastavi rad u subotu i nedelju, ali ako u međuvremenu ne bude rezultata, posledice prestanka rada vlada osetiće se u ponedeljak.

Predsednik Tramp, koji je posle podne trebalo da otputuje u Palm Bič kako bi proslavio godišnjicu inauguracije, ostaje u Vašingtonu čekajući ishod glasanja u Senatu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи