Rusija: Kijev krenuo putem suprotnim mirnom rešenju sukoba

Ruski izaslanik u Kontakt grupi Boris Grizlov izjavio je da je ukrajinski parlament, usvajanjem zakona o reintegraciji Donbasa koji Rusiju označava kao "okupatora", odlučio da krene putem suprotnim od mirnog političkog rešenja sukoba.

"Politička predstava koja se odvila u prethodnih nekoliko dana završena je danas time što je Ukrajina usvojila zakon o reintegraciji Donbasa. Prema ovom zakonu, ukrajinska Vrhovna rada označava Rusiju kao agresora, koji je okupirao deo teritorije Ukrajine", naveo je Boris Grizlov, prenosi Tas.

Ukazao je da taj Zakon ne pominje ni Sporazum iz Minska, niti da će se Kijev pridržavati propisa tog sporazuma.

"Kijev je zapravo odabrao put suprotan mirnom političkom rešenju sukoba koji su nametnuli ratni huškači, a pozdravio ukrajinski predsednik", kaže Grizlov.

Ukrajinska Vrhovna rada usvojila je zakon o reintegraciji Donbasa koji Rusiju označava kao "okupatora" i zvanično uvodi termin "ruska agresija".

Takođe se navodi da su samoproklamovane Narodne Republike Donjeck i Lugansk "okupirane teritorije", prenosi Tas.

Istovremeno, predsedniku se daju ovlašćenja da upotrebi oružanu silu bez odobrenja parlamenta, a za "oslobađanje teritorija" na istoku zemlje.

U dokumentu se ne pominje Sporazum iz Minska.

Zakon nije podržao Opozicioni blok, navodeći da on šteti Ukrajini i građanima Donbasa.

"Uvereni smo da svaka odluka o sukobu u Donbasu treba najpre da uzme u obzir interese ukrajinskih građana, obezbedi integritet zemlje i ojača, a ne da podriva, međunarodne napore za političko rešenje sukoba", saopštila je ta partija.

Opoziocioni blok je pozvao ukrajinske vlasti da zaustave "predizborni populizam u pitanjima rata i mira".

"Insistiramo da neophodnosti hitne i potpune primene Sporazuma iz Minska i na održavanju neophodnih mirovnih pregovora na državnom nivou", navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво