Rođer Torent novi predsednik parlamenta Katalonije

Novi katalonski parlament izabrao je za predsednika Rođera Torenta, koji se zalaže za otcepljenje Katalonije od Španije.

To će, kako je ocenila agencija AP, garantovati nastavljanje zahteva za nezavisnost te španske severnoistočne pokrajine.

Rođer Torent, član Katalonske republikanske levice (ERC), izabran je da vodi odbor parlamenta koji ima ključnu ulogu u odlučivanju koje teme će se razmatrati i o čemu će se glasati u parlamentu.

Torent je rekao, nakon što je izabran, da će braniti prava "svih 135 poslanika u parlamentu", uključujući i one koji su u bekstvu ili u pritvoru.

Današnja sednica novog katalonskog parlamenta održana je sa nekoliko praznih poslaničkih stolica koje su bile ukrašene žutom trakom, pošto su neki poslanici u egzilu, a neki pritvoreni.

Bivši katalonski lider Karles Puđdamon i još četvorica bivših članova njegovog kabineta su u Briselu, da bi izbegli sudsku istragu, dok su trojica izabranih poslanika, uključujući bivšeg katalonskog potpredsednika Oriola Žunkerasa, u pritvoru zbog optužbi za pobunu.

Ostali bivši članovi kabineta i zvaničnici parlamenta su pušteni iz zatvora, ali su i dalje pod istragom.

Secesionističke katalonske grupe Zajedno za Kataloniju i Katalonska republikanska levica dogovorile su se ranije da će podržati Puđdamona za novog predsednika katalonske vlade.

Vlasti u Madridu, međutim, juče su odbacile kao apsurdne sugestije da bi Karles Puđdamon mogao da upravlja Katalonijom iz egzila i poručila da će, ako katalonski parlament ipak izabere Puđdamona za predsednika vlade te pokrajine, zadržati kontrolu nad tim regionom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво